Kuhinjska inspiracija – Kuhari

PicMonkey Collage

“Kuhari su snovi o idealnom zivotu. Listamo ih i zamisljamo se u usporenom zivotu sa senzualnim i divnim vecerama. Onda zaklopimo knjigu i pozurimo u kuhinju, gdje saft od mljevenog mesa samo sto nije zagorio.” – P. J. Stender

Svi mi volimo lijepe kuhare, neke smo kupili, neke dobili, neke naslijedili, neke vrijedno koristimo, iz nekih nikada nista nismo isprobali, ali svi su nam dragi i cesto su nam neizbjezan detalj. Najcesce ih drzimo u kuhinjama, ali oni koji puno kuhaju znaju da im u kuhinji nije najidealnije mjesto zbog kuhanja i isparavanja, pa ih zbog toga vise vole drzati na policama sa ostalim knjigama. O tome smo ranije govorili kada smo pricali o drzacima za kuhare.

PicMonkey Collage-1

U Danskoj je prodaja kuhara eksplodirala posljednjih godina, a police u prodavnicama knjiga predvidjene za kuhare sve su duze. Izdaje se vise od 100 novih naslova godisnje, sto je nevjerovatno kada se zna da je trziste knjiga u krizi. Smatra se da mnogi ljudi kuhare koriste kao detalj ili ukras, ali da se ne bas cesto odlucuju na isprobavanje nepoznatog. Statistika moze sve otkriti, pa tako i zaviriti u nasu kuhinju i vidjeti sta je to sto kupujemo, koje namirnice su najzastupljenije, koja jela najvise pravimo i slicno i da li smo zaista tradicionalni vise nego sto mislimo.

Za danas sam izabrala fotografije na kojima su kuhari i kao lijep kuhinjski detalj. Da li vam se dopadaju?

PicMonkey Collage

PicMonkey Collage

PicMonkey Collage

PicMonkey Collage

Da li volite ili sakupljate kuhare? Imate li vas omiljeni i zbog cega je poseban?

Photo kredit: Pinterest

7 odgovora na “Kuhinjska inspiracija – Kuhari”

 1. Knjige o kuhanju, časopisi, zbirke recepata… to mi je strast 🙂
  Jako ih volim skupljati, a najviše one jako stare. Tako imam jednu dr. Oetker knjižicu iz 1947. godine, nekoliko knjiga iz 60-ih i 70-ih od slavnih autora bivše Juge, a željela bih nabaviti Pellaprata i ostaviti ga svojoj kčerki koja jako voli kuhati sa mnom.
  Srećom ili nesrećom, danas je moguće imati knjige na discu umjesto na polici, a moja digitalna zbirka bi popunila vjerojatno cijeli zid u mojoj kuhinji.
  Ove papirnate listam jako često, a digitalne možda dvaput godišnje, da se podsjetim što sve tamo ima 🙂

 2. Obožavam listati kuharice i zato koristim svaku priliku da ih kupim. Često su mi omiljeni suvenir s nekog putovanja.
  Krasne fotke si odabrala, nekako mi je najsimpatičnija ona na kojoj su kuharice obješene na kukice, mada ne znam koliko je to dobro za samu knjigu.

 3. Od kako je internet postao izvor dobrih recepata, knjige vise ne kupujem. Ipak, jedna od kojih posjedujem je jos uvijek u stalnoj upotrebi; ‘The big book of Italian cooking’ !

 4. I ja sam vise za internet pa tako imam svoju zbirku omiljenih recepata na feedly-ju, coolinarici, zbirku slika jela na pinterest-u i flickeru. Tu je sve sto mi treba i to fino razvrstano u par kategorija sa mogucnoscu brze pretrage tako da mi je najjednostavnije da recepte cuvam na ova nacin. Nekad ih stampam da bi ih mogla ponijeti u kuhinju dok radim ali odmah poslije isprobavanja recept ako je ok prepisujem u moji svesku sa receptima. Imam i par kuvara koje sam vecinom dobila ili naslijedila ali ih rijetko otvaram jer vise volim da pregledam sta ima novo na listi blogova koje pratim . Mozda je ovo posledica moje struke (database administrator) pa imam potrebu da i recepte uguram u nekakvu bazu:-).

 5. Volim kuharice i rado se počastim nekom novom. Internet je super, ali prelistati knjigu je ipak nešto sasvim drugo. Malo po malo polica je postala premala za sve što sam kupila tako da se i kod mene taj prostor pomalo širi, ali neću zato odustati od neke nove knjige recepata !

 6. Ova tema je toliko zanimljiva da sam morala na momenat da sednem i prokomentarišem, koliko god da sam u jurnjavi i “ratu” sa vremenom.

  Ni jedna kina se ne može zamisliti bez kuvara. Nekada se to poklanjalo za svadbu, za mladence, a sad, postoje jeftine varijante istih u formi mini časopisa, što je, donekle, izgubilo draž, ali je, bar, postalo dostupnije svima. Ta, ne ide da se udajem da bih dobila kuvar na poklon, zar ne?

  Meni je to jako lep detalj, a može biti, kao što si rekla, lepa uspomena. Uvek sam po sveskama predviđenim za recepte lepila sličice, crtala nešto, kad to i nije bilo baš moderno, pa su mi govorili da sam kao dete.
  Međutim, stvari su se promenile i drago mi je zbog toga! Sad se mogu kupiti lepo ukrašeni kuvari, a ja spremam nešto na tu temu, ali za decu.

  Inspirisala me je, naravno, moja ćerka, pa rekoh što da ne? Pokloniti drugarici lepo ukrašenu svesku i recimo, forme za kolačiće, jer su baš u uzrastu kad žele da spremaju, isprobavaju…

Komentari su onemogućeni.