DSC_0483

Venecijanski karneval je jedan od najpoznatijih karnevala na svijetu i svake godine okuplja stotine hiljada posjetilaca. Za karnevalske svecanosti u Veneciji culo se cak davne 1268. godine, a zapisano je da su se tada maskirani gradjani bacali jajima kroz prozore. Vise od 700 godina je karneval uz prekidanje i obnavljanje veliki narodni, danas veliki kulturni dogadjaj u Veneciji. Karneval je ujedno i putovanje u proslost, jer mnoge maske i kostimi predstavljaju likove iz venecijanske istorije, a venecijanske ulicice, trgovi i mostovi cine impozantnu scenu na kojoj se sve odvija.

DSC_0463

Iako je Brazil prva pomisao kada se pomene karneval,  karnevalski obicaji su zapravo i potekli iz Italije, odakle su se sirili na Spaniju, Portugal i Francusku, a iz ovih zemalja preko Francuza u sjeverne dijelove Amerike, a iz Portugala i Spanije u drzave Juzne Amerike. Karneval u Veneciji pocinje svake godine 40 dana prije Uskrsa i traje deset dana, a u sarenilu i raskosi kostima i maski uzivaju kako Venecijanci tako i mnogobrojni turisti. Obicaj je i da se bira najljepsa maska “La Maschera piu bella”.

Zato je Venecija prepuna maski u svako doba godine, od papirnih i plasticnih na standovima po trznicama do koznih rucno izradjenih po malim umjernickim radionicama kao i butika u kojima se kreiraju najmastovitiji kostimi i gotovo je nemoguce krenuti iz Venecije, a ne ponijeti jednu masku kao sjecanje na ovaj cudesni grad {procitaj vise ovdje}.

DSC_0413

DSC_0481

DSC_0485

DSC_0259

DSC_0479

DSC_0559

DSC_0560

DSC_0866

{Maska kupljena u Veneciji}

3 odgovora na “La Maschera piu bella”

  1. Divnu masku si uzela za uspomenu. Meni su ti suveniri s putovanja rijetkost, jer sam se u posljednje vrijeme navukla da si kao suvenir kupim kuharicu. Baš sam neki dan razmišljala gdje sam sve bila i da sam barem tada bila toliko zainteresirana za gastronomiju – koje sam sve divote mogla probati i kupiti za uspomenu. Sad si pišem popis namirnica/jela za zemlje koje ću posjetiti

Komentari su onemogućeni.