Limunovac ili citronovac je biljka koja ima sigurno najljepsi i najintenzivniji miris limuna od svih biljaka koje mirisu na limun, koristi se kao zacinska biljka u slanim jelima, u desertima i kao caj.

Botanicko ime ove mirisne biljke je Aloysia triphylla, potice iz Juzne Amerike gdje od davnina ima siroku primjenu, a u Evropu je stigla pocetkom 17. vijeka. U Peruu je poznata pod imenom cedron i koristi se kao caj, kao zacin, ali i kao miris. Limunovac se moze osusiti i ostaviti u male vrecice poput lavande i cuvati u ormarima sa odjecom.

U nekim zemljama se limunovac koristi kao dodatak likerima, za pravljenje sapuna i parfema, a moze se ostaviti i da stoji u alkoholu na isti nacin kao ostale vrste bilja. Odlican je dodatak salatama, domacem sladoledu ili jednom rjecju u svim jelima u koja se normalno stavlja limun.

Procitaj takodje Biljka koja mirise na sapun

Limunovac raste najbolje na suncanom mjestu, a u zemljama sa hladnim zimama gdje se temperatura spusta ispod nule potrebno ga je unositi u neku ostavu gdje prezimi. Iako mu opadne lisce, zivot mu se ponovo vrati pocetkom proljeca kada se iznese napolje. Zato ga je najbolje drzati zasadjenog u velikoj saksiji koju je lako unositi ili iznositi. Ako je zasadjen u zemlju, s jeseni ga je potrebno iskopati i zasaditi u saksiju u kojoj ce prezimiti.

Procitaj takodje Biljka koja mirise na kari

Limunovcu se pripisuju i mnoga ljekovita svojstva. Pomaze pri problemima sa probavom, ubrzava metabolizam, poboljsava sagorjevanje masti, ali se najcesce pominje kao smirujuce sredstvo, te se preporucuje kod problema sa nesanicom. Caj od limunovca pomaze kod blazih oblika stresa.

U tradicionalnoj juznoamerickoj medicini koristen je kao sredstvo koje je izazivalo znojenje, rashladjivalo tijelo i smanjivalo temperaturu pri upalnim procesima. Takodje je koristen za bolesti disajnih puteva i pomoc za iskasljavanje.

Na osnovu primjene u tradicionalnoj medicini na limunovcu su vrsena i mnoga naucna istrazivanja. Jedno od njih dokazalo je uticaj etericnog ulja limunovca na odredjene vrste parazita i bakterija.

Limunovac cvjeta u toku avgusta, a tada je i najbolje brati listove za susenje.

Mali savjet

Listove limonovca oprati i staviti u bocu s hladnom vodom. Za nekoliko minuta voda ce dobiti okus kao da su u njoj stajale kriske limuna, a jos nekoliko ideja za vodu sa okusom na linku ispod.

Procitaj takodje Voda na pet nacina