Biljka Helichrysum Italicum ili poznatije kari biljka dobila je ime zbog karakteristicnog opojnog mirisa koji podsjeca na zacin kari i koji se narocito siri ljeti na jakom suncu. Miris se moze osjetiti i kada stojite pored nje ili lagano predjete rukom preko iglicastih srebrenkasto-zelenkastih listova. Ako ste ljubitelj indijske kuhinje i karija, ova biljka ce vas naprosto oduseviti.

U toku ljeta cvjeta sitnim zlatno-zutim cvjetovima koji se mogu koristiti kao suvo cvijece za aranziranje suvih buketa.

U vecini podrucja ova dekorativna biljka se odrzi preko cijele zime i zadrzi svoje iglice, a u proljece se moze osisati do par centimetara iznad zemlje tako da se dobije bogatiji i gusci grm za novu sezonu slicno kao sto radimo sa lavandom. Sisanje nije potrebno svake godine.

Za sta se koristi kari biljka

Osim mirisa kari biljka nema nikakvu vezu sa kari zacinom.

Kari biljka se najcesce koristi za kiseljnje krastavaca ili kao dodatak za chutney. Zbog svoje aromaticnosti dodaje se supama od povrca i ostalim varivima, a same iglice se ne jedu nego procijede kao sto to radimo sa lovorovim listom.

Iglice se mogu ubaciti i u vodu u kojoj se kuha riza, od cega ce riza dobiti lijep kari miris.

Kari biljka se moze koristiti i kao dodatak cajevima.

Cvijet kari biljke se koristi za pripremu kari rakije gdje se cvijet prelije rakijom {desetak cvjetova i 0,7 l rakije} i ostavi da stoji do petnaestak dana, zatim procijedi i nakon dvije sedmice kari rakija je gotova.

Ulje biljke kari se inace koristi u farmaceutskoj industriji, smiruje opekline i pukotine na kozi, a koristi se i u nekim kremama protiv bora.

Na Kipru je ova biljka jako rasprostranjena i u narodu se smatra da ce kad biljka pocinje jako mirisati padati kisa, kao i da se smanjuju oziljci kada se biljka stavlja na ranu.

Zacinske biljke

{Razno zacinsko bilje}

{Razno zacinsko bilje}

Jedan komentar na “Neobične začinske biljke – Kari”

  1. Nisam znala da ananas tako raste. Ja mislila kao drvo palme pa vise plodovi ananasa. Kad ono obrnuto.

Komentari su onemogućeni.