Ovih dana je jos jednom i po ko zna koji put napadnuta Mala sirena, omiljena danska skulptura i turisticka atrakcija Kopenhagena. Vise puta joj je odrubljivana glava, jednom prebijena ruka kojom se drzi za kamen, sarana i bojena cak nekoliko puta. Ovoga puta osvanula je prekrivena crvenom bojom, a iako su mnogi tako pomislili krivci ipak pocinioci nisu aktivisti za cuvanje okolisa iako isticu da  im se natpis koji je osvanuo uz malu sirenu jako dopada. Poruka ispisana crvenom bojom je da Danska treba zastititi pilot kitove koji se ubijaju na obalama Farskih Ostrva koja pripadaju Danskoj, ali imaju svoju vlastitu samoupravu.

Zastrasujuce slike ubijanja kitova i crvenog od krvi mora duz obala Farskih Ostrva obilazile su svijet vise puta. Danska kao clanica EU ima obavezu da stiti zivotinje, ali je problem da farska Ostrva imaju svoju samoupravu i nisu dio EU.

Tradicija ubijanja kitova na Farskim Ostrvima {grindadráp} potice iz vremena Vikinga, a ubijanje zapocinje kada se primjeti grupa kitova blizo obale sto se desava posebno posebno u ljetnim mjesecima. Primjecena grupa kitova se opkoli brodicima i pritjera obali dok na obali ceka masa ljudi spremnih na ovaj cin. Nekada su ih opkoljavali na drvenim brodicima sa kojih su bacali kamenje da bi preplasili kitove, dok za to danas koriste zvuk motora. Razliciti su obicaji sta se nakon ubijanja desava sa mesom kitova, negdje se dijeli samo medju lovcima, negdje svima koji zive u okolini, sama pojava je vazan dio tradicije i kulture ishrane stanovnistva koji ovo meso shvata kao dio ishrane, ali i pomoc u porodicnom budzetu, a u nekim dijelovima pored ovog mesa stanovnistvo glavni dio svoje prehrane dobija iz same prirode kao sto je riba, ptice, korjenasto povrce i slicno. Mnogi stanovnici Farskih Ostrva se osjecaju nepravedno optuzenim i smatraju da ovaj cin nije nista losiji od ubijanja zivotinja iza zatvorenih vrata gdje se ne vidi krv i iako ovaj nacin dolazenja do hrane danas i nije neophodan kao nekada, ocito je da jako drze do ove tradicije. Pod pritiskom raznih organizacija izbacili su samo neko orudje koje su koristili u ovoj hajci na kitove kao velike metalne kuke koje su zabadali u njih da bi ih dovukli na obalu, a koje su danas zabranjene.

Problem ubijanja kitova i dalje je nerijesen.

Photo credit 1-2