Azijsku kuhinju treba istraziti i upoznati, jer je drugacija, sarena, prepuna svjezih okusa i sigurno je da ce svako u njoj pronaci neko svoje omiljeno jelo. Ova raznolika  kuhinja je prepuna hrskavog povrca skuhanog ili przenog tek koliko treba, cilija, bijelog luka, limete, djumbira, raznih klica, proljetnog luka i svjezeg zacinskog bilja kao menta, limunova trava ili korijander posutog preko gotovog jela. U azijskoj kuhinji se generalno ne koristi previse masnoca, mnoga jela su potpuno vegeterijanska, a omiljena je i piletina, riba, racici i slicno kao i veliki broj raznih vrsta gljiva.

Vecina jela se i jednostavno i brzo priprema, a danas se na trzistu u svakom bolje opremljenom supermarketu mogu naci i proizvodi koji su vazan sastojak odredjenog jela kao tofu, miso, soja sos i druge namirnice. Proljetne rulice i nudle su vec gotovo svima poznata jela, a tu su i supe od povrca ljutkastog okusa i opojnog mirisa.

Vijetnamska, tajlandska, japanska jela su na meniju restorana Marco Polo Noodlebar u belgijskom gradu Brugge gdje se najpopularnija azijska jela pripremaju pred ocima gostiju koji uzivaju u bogatstvu mirisa i okusa. A sve i tako lijepo i primamljivo izgleda na stolu.