Marinirani suseni paradajz

dsc_0120

Obozavam suseni paradajz i koristim ga cesto u kuhinji za sve: za salate, kao grickalicu, za jela sa tjesteninom, kao nadjev preko kruha zapecenog u rerni.  Znam da se moze uspjesno susiti na suncu kao sto to rade u Italiji, ali je za susenje potrebno par stabilnih dana jakog sunca, jer susenje nece biti potpuno, a u slucaju da zahladi potrebno ga je staviti u frizider, pa iznijeti ponovo kad ugrije sunce. Moze se susiti i u rerni, samo sto onda nije “na suncu suseni” kao onaj koji kupujemo na putovanjima u tople krajeve. U nasem gradu se u toku bozicnih marketa prodaje cesto suseni paradajz na vagu o cemu je bilo ranije rijeci ovdje i tome se uvijek veselim. Ove jeseni kcerka mi je donijela vrecicu na sicilijanskom vrelom suncu susenog paradajza i susenog italijanskog zacina sa putovanja u Palermo, a dobila sam i recept kako ovaj suseni paradajz pripremaju za jelo u Italiji.

Suseni paradajaz se prvo prokuha u vodi desetak minuta, a zatim iscijedi od vode. Nakon toga se u cistu teglu sloze red paradajza, red susenih zacina, pa maslinovog ulja i tako do vrha tegle. Tako slozen paradajz ostavi se da stoji par dana i nakon toga je spreman za upotrebu. Ulje koje ostane u tegli se moze koristiti za kuhanje i dace jelima divan okus i zbog divnih susenih zacina kao origana, cilija, bijelog luka i slicno.

dsc_0171

dsc_0155

2 odgovora na “Marinirani suseni paradajz”

  1. Obožavam! 💖 Spremam ga već 4-5 godina sama – leti na visokoj temperaturi sušim na suncu, ili kada je oblačno sušim u rerni. Šmek koji daje hrani je savršen.. 😋

Komentari su onemogućeni.