Jedna od novih Netflix serija je Unorthodox, mini serija o zivotu hasidskih Zidova, jedne od najzatvorenijih zajednica na svijetu.

Serija Unorthodox govori o zivotu krhke djevojke Esty koja stupa u aranzirani brak. Problemi nastaju kad porodica u koju se udala i cijela zajednica pocinju vrsiti pritisak na nju ocekujuci potomke.

Iako saznaje da ceka dijete, glavna junakinja odluci da bjezi kako iz zajednice, tako i iz New Yorka. Tako dospijeva u Berlin gdje se bori sa tradicijom u kojoj je odrasla i novim izazovima koje susrece. Na kraju uspijeva ostvariti svoj najveci san, a to je da pjeva. Ujedno saznaje i jednu od tajni koju je od nje cuvala njena porodica, a zbog koje se cijeli zivot osjecala usamljena i drugacija.

Serija nam ujedno priblizava i zivot zajednice hasidskih Zidova ciji su “stari dom” kako to medjusobno nazivaju bila mjesta istocne i centralne Evrope prije Holokausta, a sada zive izmedju ostalog u izoliranoj zajednici u Brooklynu (New York).

Govore jidis jezik, odupiru se koliko je moguce jeziku zemlje u kojoj zive, zadrzavaju svoja imena i ne prihvataju tudju kulturu odijevanja. Odjeca im je tradicionalna, skromna i odmjerena, pa tako njeguju tradiciju starog “stelta” (naziv za evropske gradove iz kojih poticu). Udane zene pokrivaju glavu perikama, najcesce ne rade i zaduzene su za cuvanje djece i kuhanje. Postoje i mnoga pravila kojih se zene moraju strogo pridrzavati, a odredjene privilegije su namjenjene samo muskarcima.

Brakovi sklopljeni unutar zajednice su uglavnom aranzirani, a trazenje bracnog partnera cesto je povjereno profesionalcima tzv. shadchan koji znaju sve i najmanje detalje o porodicama unutar zajednice. Tu su i rabini koji imaju glavnu rijec i koje svi neizmjerno postuju.

Iako zive bez televizijskih i radio-apatara, dolazak interneta je donekle poremetio stanje unutar zajednice, dugo su ga zabranjivali, ali su ga ipak poceli prihvatati u dijelu koji pomaze razvoju njihovog drustva s tim sto su uvedeni mnogi takozvani kosher filteri tako da oni koji imaju pristup internetu ipak nemaju pristup nicemu sto nije u skladu sa normama hasidskog zivljenja.

O zivotu unutar ove zatvorene zajednice hasidskih Zidova govori i dokumentarni film One of Us koji se takodje moze pogledati na Netflixu.