Dulse, morska slanina (Palmaria Palmata) je morska trava sa crvenim listovima koja isprzena okusom podsjeca na slaninu.

Morska trava Palmaria Palmata raste polako, a najrasprostranjenija je u Irskoj, Norveskoj i posebno na Islandu gdje je stoljecima prisutna u ishrani. Moze narasti do 50 cm u visinu i sadrzi dosta zeljeza, magnezijuma, fosfora, cinka kao i E i nekoliko B vitamina. Ujedno je i izvor kalcijuma. Prirodno je slana, tako da jelima u koju je dodajemo ne treba dodavati previse soli.

Susena morska slanina

Popularni naziv morska slanina dolazi od izrazitog umami okusa koju ova alga razvija kada se isprzi, a jako izrazen okus na momente podsjeca i na bouillon.

Dulse, morska trava se prodaje susena, najcesce u prodavnicama zdrave hrane, a koristi se kao odlican dodatak salatama, jelima sa tjesteninom i pecenim jajima. Travu je dovoljno sasvim kratko, svega par sekundi isprziti da bi razvila miris susene slanine. Prilikom przenja promijeni boju i postaje zelenkasta.

Dulse je popularna namirnica medju vegeterijancima upravo zbog umamija koji posjeduje, a po pitanju zdravlja sadrzi vitamin B12 koji je posebno znacajan za ljude koji ne jedu meso.