Novi izvori soli

Cesto se diskutuje da li je so zdrava ili nije i cesto smo sami u dilemi oko toga. Ipak, tacno je da je so potrebna nasem organizmu, naravno u malim kolicinama i sto je najbitnije, vazno je da so koju jedemo nema veliki sadrzaj  natrijuma, jer je to ono sto je iz soli stetno.

Dakle, vazno je odabrati pravu, a o vaznosti soli govori i sama rijec so nastala od rijeci romanskog porijekla sole  ili sunce.

Obicna sitna so, koju svi poznajemo i koja je najrasprostranjenija u kuhinjama sirom svijeta, trebalo bi da  sadrzava jod, a to je u mnogim zemljama odredjeno po zakonu o zdravstvu. Nazalost, to je rafinirana so, ne pretjerano dobra za nas organizam, a nalazimo je u  industrijskoj hrani, mesnim preradjevinama, ukiseljenim namirnicama i ostalom.

Krupnija so nije zdravija od sitne, a mnogi tvrde da ni morska so nije zdravija od obicne. Morska so jedino sadrzi malo manje natrijuma. Mora vise nisu cista kao nekad, izlijevanja nafte u more su sve cesci prizori, pa prosudimo sami.

So koja je na dobrom glasu je Himalaya so, prirodna, nerafinirana so fine strukture, o kojoj se posljednjih godina cesto moze procitati.

Jedna jako popularna so je svakako Maldon morska so, koja dolazi iz jedne engleske porodicne tvornice, poznata u cijelom svijetu sa tradicijom od 1882. godine. Iako reklamni slogan asocira na zdravlje, mnogi upozoravaju da je to samo gourme so, a ne zdrava so, jer ne sadrzi cak ni jod.

Naravno jako je lijepa, a njeni mali kristali izgledaju poput malih piramida. Jako je ukusna na svjezim salatama ili paradajzu.

Novi izvori soli

U Danskoj se preporucuje svima koji nastoje da izbjegnu so u hrani da pokusaju umjesto soli koristiti neke namirnice poput:

 • Soja sosa
 • Incuna
 • Zelenih maslina
 • Kapara
 • Parmezan sira

Soja sos se moze koristiti umjesto soli dodavanjem u prije svega azijska jela, ali i razna jela koja zahtijevaju so kao na primjer razna variva.

Zelene masline se mogu osusiti u rerni na slaboj temperaturi, isjeckati i koristiti za mesne sosove, spagete i mnoga druga jela.

Incuni se prvo posuse na kuhinjskom papiru, zatim osuse u rerni i isjeckani koriste u razne salate i kuhana jela. Ako niste sigurni u riblji miris u hrani, dodajte i malo limuna ili sitno isjeckanog presunovog lista.

Parmezan sir, isitnjen u sitni prah je pogodan za osoliti tjesteninu, rizu i slicno.

Kapare mozemo posusiti, isjeckati i prosusiti na tavi, te dodati mnogim kuhanim jelima, kao varivu od kupusa ili raznim umacima.

Smatra se da se na ovaj nacin unese manje natrijuma u organizam.

Koju so vi najvise koristite?

 

19 odgovora na “Novi izvori soli”

 1. ne razumijem smisao koristenja incuna, kapara i sl. umjesto soli…pa oni su vec dovoljno posoljeni prilikom konzerviranja. opet konzumiramo so, samo eto ne direktno, nego indirektno. Maldon so sam koristila, ali razliku sem izgleda nisam primijetila. Koristim obicnu kuhinjsku jodiranu so. Sto manje to bolje, ali iako ne solim direktno, opet pojedem(o) i previse soli skrivene u namirnicama.

 2. Kada imam pri ruci koristim domaću Stonsku sol koja izgleda malo grublje ali je jako dobra. Ako imam pri ruci slane srdele onda ih iskombiniram sa neutralnim prilogom (npr.blitva) koji ne solim. Međutim, nisam ljubitelj soja sosa (upitno mi je porijeklo soje). Jedino nisam probala Himalajsku sol. I baš me zanima zašto je roza boje?

 3. kuhinjsku sol koristim jako mnogo, mogla bi bez bilo kojeg drugog začina u kuhinji ali soli ne, znam da može štetiti kao i sve drugo ali baš svega se ne mogu odreći

 4. Volim i ja posoliti pa malo i presoliti ponekad jelo, nekako mi uvijek nedostaje još malo soli. Držim se kuhinjske morske soli i na nju sam navikla. Inćuni, kapare, parmezan kao zamjena ? Vjerujem da se preporučuju, ali ja ne razumijem u potpunosti tu zamjenu jer ih doživljavam kao namirnice koje su slane ili pune soli, koristila njih ili samo posolila ne vidim neku razliku.

 5. Odlican post. Bas zanimljiv… Ja jako volim slanu hranu. Znam da nije zdravo, ali ponekad preterujem. E, da vidis koliko soli stavim na svezi paradajz! 🙂 Ali trudim se da smanjim…

 6. Kod mene se koristi obična jodirana kuhinjska so, morska rafinisana, morska nerafinisana i jedno vreme sam koristila Kalijumovu so. To je u stvari miks natrijumske i kalijumske soli, gde je ova druga u dosta manjem procentu iako se po imenu ne bi tako zakljucilo.

  Najopasnije po nas su u stvari skriveni izvori natrijuma. Pocevsi od Vegete i slicnih zacina koje nemaju u sebi samo so, vec i mononatrijum -glutaminat tzv. pojacicvac ukusa. Onda imamo razne prelive za salate pa majonez, suhomesnato, grickalice itd. Svuda ima skrivenog natrijuma.

  Ono sto cesto zaboravimo je mineralna voda.
  Kako odmicu godine, sve vise ljudi prelazi na flasiranu vodu, a vecina ne obraca paznju na sastav. Iako vode nisu gazirane, one su u najvecem broju slucajeva visokonatrijumske, pa prilikom izbora gledajte etikete. U Srbiji je Odmenjska voda niskonatrijumska, mislim jedina takva.

Komentari su onemogućeni.