Nutella na danski nacin

DSC_0028.jpg

Ono sto je u drugim zemljama nutella, to su u Danskoj ove tanke plocice cokolade, omiljene kako medju djecom i mladima, tako i odraslima. Najcesce su na stolu za dorucak, slozena na peciva ili kruh namazan maslacem ili bez. Ova tanka cokolada prvi put je proizvedena 1938. godine, a ova koju poznajemo danas pocela se proizvoditi 1963. godine i nezamjenjiva je ako pitate Dance. Postoji u varijanti mlijecne i crne cokolade, ali se mlijecna prodaje daleko vise od crne.

I to nije cijela prica.

DSC_0030.jpg

DSC_0024.jpg.jpg

Poznato je da su danska peciva uglavnom okrugla, a ova cokolada je u obliku pravougaonika i uvijek malo viri kada se pecivo poklopi. Nedavno se vise od 50 godina poslije neko dosjetio da ova cokolada dobije okrugli oblik i oblikom odgovara perfektno za okrugla danska peciva.

PicMonkey Collage.jpg

Ova cokolada jede se i na razenom kruhu. Tipican je danski proizvod, a mnoga danska djeca tanke cokoladne plocice ocekuju kada jedu dorucak u drugim zemljama.

7 odgovora na “Nutella na danski nacin”

  1. Kako obožavam nutellu tako bi obožavala i ovu verziju u tankim čokoladicama, ovo mi je bilo baš zanimljivo za pročitati, a protiv slatkog sendviča za doručak ne bih imala ništa protiv 🙂

  2. Nutelu obozavam, ne bih imala nista protiv i u ovakvoj prezentaciji 🙂 Super deluje!

Komentari su onemogućeni.