DSC_1703

Prvi ovosedmicni detalj su prve jagode iz moje baste kojih ima mnogo, ali posto je sunca malo, treba im dugo vremena da pocrvene. Vocke, cvijece i razne sadnice se naravno mogu kupiti, ali u nasem naselju cesto razmjenjujemo sjemena ili ono sto imamo ili dijelimo visak medjusobno, pa su i jagode  na taj nacin dospjele u moju bastu.

PROCITAJ TAKODJE Jagode sa mascarpone kremom

DSC_1334

2. Ove divne ljubicice mi je ostavila na cuvanje prijateljica koja je trenutno na odmoru u Grckoj. Ljubicice ne vole previse vode i ne vole da se ne zalijevaju direktno, nego vise da crpe vodu iz  posude u koju  stavimo saksiju. Voda ne bi trebala dodirivati ni list ni cvijet.

DSC_1367

3. Zanimljivi ulicni ljetni ukrasi

PROCITAJ TAKODJE Pastelne ulice

DSC_1449

4. Drvene gajbe za voce su jako popularan detalj i lijepo se uklapaju u svaki prostor. Cvrsce drvene gajbe se rijetko mogu dobiti od prodavaca voca, jer su povratna skupa zdrava ambalaza. Kombinovanje rusticnih starih detalja stvara uvijek toplu atmosferu u svakom prostoru, a ove drvene gajbe mogu sluziti za casopise, knjige, cvijece, kuhinjske namirnice i ostalo.

811704715_67545

 

5. Kada sam pocela isprobavati indijsku kuhinju, prvi put sam probala i kuhati sa ghee, preciscenim maslacem.

Hrana kuhana sa ghee je jako ukusna i sladunjava, a u zadnje vrijeme dosta se govori o blagodatima ovoga popularnog maslaca porijeklom iz Indije  gdje se koristi za pripremu mnogih jela. U drevnoj Ajurvedskoj medicini pridaju mu se mnoga blagotvorna svojstva kao na primjer dugovjecnost. Iako se smatra masnocom koja u odnosu na druge dobro podnosi pripremanje hrane na visokim temperaturama, cesto se govori o tome da i ghee kao i svaku drugu masnocu treba stedjeti, jer danas unosimo previse masnoca u ishrani u vidu raznih proizvoda, a ne samo kasicicu ghee kako su radili u davninama.

PROCITAJ TAKODJE Mirisni curry sa krompirom i karfiolom

Zelim vam ugodan i lijep vikend!

2 odgovora na “Pet detalja”

Komentari su onemogućeni.