Kolac sa sirom.jpg

Nedavno sam u Kopenhagenu bila u jednoj maloj poslasticarnici sa stilom koja je pravo osvjezenje u svijetu poslastica u srcu grada. Smjestena je na dva nivoa u starom sarmantnom objektu koji je zasticen od moderniziranja sto joj daje jos vecu draz. Starinski prozori, podovi, uske stepenice koje se penju na sprat, tapete na zidovima i ostalo. U tom stilu je i namjestaj, unikatni brizljivo odabrani, neobicni detalji, drvo, ali i americke Eames stolice i tapete sa ciglama tipicne za njujorske stanove. Poslasticarnica sluzi tradicionalne americke kolace sa sirom {cheesecakes}, kavu, caj i pice. Svaki dan je na ponudi oko dvadesetak razlicitih cheesecakes koji naprosto mame iz izloga i pored kojih je tesko proci. Sa visnjama, mijesanim bobicastim vocem, jagodama, oreo keksom i cim sve ne.

Poslasticarnica.jpg

Slasticarna Kopenhagen.jpg

Prozor.jpg

Oreo keks.jpg

Kolac sa sirom i visnjama.jpg

Danska slasticarnica.jpg

Ukrasi na prozoru.jpg

Danski kafe.jpg

Uredjenje poslasticarnice.jpg

Cheesecake postoji kao poslastica jako dugo, cak su u Antickoj Grckoj i Rimu pravili kolace od zita, meda i sira, dok je ovaj koji danas poznajemo nastao u Americi. Za ovaj kolac veze se i kremasti sir Philadelphia koji je nastao u New York-u davne 1872. godine, a samo ime dobio nesto kasnije 1880. godine kada ga je tvorac nazvao po gradu iz kojeg su u to doba dolazile sve namirnice visokog kvaliteta, pa iako je pravljen u New Yorku-u nazvao ga je Philadelphia. Danas se ovaj nezamjenjivi kremasti sir prodaje u 80 zemalja svijeta i cesto se koristi upravo u kolacima.

PicMonkey Collage.jpg

Volite li kolace sa sirom?

Photo kredit 11

6 odgovora na “Poslasticarnica sa stilom”

  1. Da znaš da je sve sa stilom! Volim ovakva mesta a i čizkejk nema mane što se mene tiče, naročito ovaj sa višnjama u toplim letnjim danima. Deluje osvežavajuće.

  2. Baš fino izgleda mestašce, možda ga i obiđem za neki dan – dolazim na nekoliko dana po prvi put ožu Kopenhagen kod drugarice koja se skoro preselila tu pa sam svratila ovde kod vas po neku inspiracijicu 🙂

Komentari su onemogućeni.