Bozicni praznici su gotovo pa nezamislivi bez medenjaka, prave se u svim oblicima i sa razlicitim preljevima i krajem godine nalaze u svim trgovinama kao i na bozicnim marketima.

Oni domaci sa mirisom cimeta su uvijek i lijep poklon, a kako su i kada zapravo medenjaci nastali?

Kao sto im to i ime kaze za izradu je potreban med, a nastali su jos u srednjem vijeku dok jos nije bilo secera u Evropi. U 12. vijeku secera od secerne trske je bilo na Srednjem Istoku, bilo ga je malo i bio je jako skup.

Otkriven je bolji nacin vadjenja meda

U 15. vijeku stigao je u Evropu. Prije toga se za sladjenje koristio med i bilo je normalno da domacinstva na selu drze pcele i osiguraju sebi dovoljnu kolicinu meda tokom godine iako je u pocetku pcelarstvo bilo sasvim drugacije nego danas.

Kada bi rodio med, vadio se tako da su se zgnijecile i pcele, larve i vosak zajedno sa medom, pa se svake godine pcelinjak morao iznova zapocinjati.

Tek u 18. vijeku otkriven je bolji nacin vadjenja meda ubacivanjem ramova pri cemu su se stresanjem sacuvale i pcele.

Kolaci sa medom su pravljeni jos u antickoj Grckoj

Kolaci sa medom su pravljeni jos u antickoj Grckoj, a moderna istorija danasnjih takozvanih medenjaka veze se za njemacki grad Nirnberg koji je nekad bio centra trgovine zacinima i gdje su, nastali prvi medenjaci.

U manastirima u Nirnbergu su se medenjaci poceli praviti u 12. vijeku odakle se obicaj sirio i u sjeverne dijelove Evrope gdje se i danas peku najvise u vrijeme Bozica.

Medjutim, njihovi medenjaci su, smatra se napravljeni po receptu casnih sestara iz njemackog grada Aachen smjestenog uz samu belgijsku granicu koje su opet dobile recept iz Belgije.

U Danskoj je recimo u gradu Christiansfeld kojeg nazivaju grad medenjaka prva fabrika medenjaka osnovana jos u 17. vijeku i radi jos i danas.

Njemacki grad Aachen i danas cuva zasticeni recept

Stare fabrike medenjaka gotovo nikad ne odaju recepte, a u drugoj polovini 18. vijeka kada su se pocele pojavljivati rerne i ljudi sami mogli peci kolacice, poceli su se po kuharima pojavljivati i recepti za medenjake.

Ako su se zeljeli pravi medenjaci za Bozic, radove je trebalo zapoceti jos krajem ljeta kada se komadic sacuvanog tijesta pomijesao u brasno i ostavio da stoji.

Njemacki grad Aachen i danas cuva zasticeni recept za specijalitet Aachener Printen, vrstu finih smedjih medenjaka cesto ukrasenih bademima (na fotografijama).