Oni koji prate blog sigurno su zapazili jedan broj prica iz raznih supermarketa od kojih sam u nekima bila ja ili su mi ih poslala moja djeca sa svojih putovanja. Danasnje fotografije su iz jednog supermarketa na Havajima, fotografije je napravila i poslala mi moja kcerka, a na njima je naravno sve ono sto se moze i ocekivati na Havajima kao sto su tradicionalni ukrasi od cvijeca, cvjetne havajske kosulje i naravno bogatstvo tropskog voca kao na primjer noni, mango ili papaya.

Papaya je jedna od najvaznijih sorti voca u tropskim predjelima, a prvi put se culo za ovu vocku iz Kolumbovog dnevnika. Jede se svjeza u desertima, ali se koristi i za slana jela kao povrce. Ponegdje se pored papaya-ploda koristi i njeno lisce u jelima od mesa, tako da meso bude mekano zahvaljujuci papainu kojeg sadrzi. Papain se cesto koristi u industriji kao na primjer za proizvodnju zvakacih guma ili u industriji lijekova. Ima vise sorti papaya, a razlikuju se po boji, velicini i obliku. Nezrela vocka ima glatku koru, a sto je zrelija, to je kora zuca ili cak narandzasta. Sjemenke su velicine bibera, mogu se jesti, ali ih mnogi izbjegavaju. Tu si i Apple banane koje su nesto manje od obicne banane, duzine oko 8 cm, a rastu na dzinovskim palmama prekrivene crvenkastim listom. Imaju karakteristican okus koji je kiselkast i podsjeca na jabuke, pa odatle i naziv. Ove banane imaju tanju koru nego obicne, a koriste se u mnogim jelima, kao prilog ili slicno.

Jedna sitnica koju sam zapazila na fotografiji ispod je sredstvo za pranje voca i povrca koje se koristi kao dodatna sigurnost da su svi tragovi pesticida sa voca i povrca ili bakterije u salati uklonjeni. Ovaj proizvod je popularan medju pristalicama sirove ishrane, kao i medju vegeterijancima koji u nedostatku ekoloskog voca zele biti sigurni da su uklonili pesticide sa kore tradicionalno uzgojenog. Ovi proizvodi za pranje ne sadrze nikakve stetne tvari i nemaju miris niti okus.

Procitaj takodje 10 namirnica sa najvise pesticida