Jedan danski centar za aktivno zdravlje objavio je ovih dana podatke koji su obradovali mnoge Dance, narocito one koji nisu u najboljim odnosima sa trcanjem ili masinama za fitness koje zahtijevaju vece napore. Radi se o zakljucku da je hodanje u velikom broju slucajeva spas za bolje zdravlje i duzi zivot, samo pola sata hodanja dnevno cini veliku razliku, a sto se duze hoda to su i rezultati bolji.

Naravno, tempo u toku hodanja igra znacajnu ulogu. Iako je bilo kakvo hodanje bolje od sjedenja ispred ekrana, strucnjaci preporucuju pola sata hodanja u naizmjenicnom tempu. Tri minuta normalnim korakom, tri minuta zustrim korakom i rezultati nece izostati. Ovo zustrije se misli na hod pri kojem se malo zadisemo. Hodanje u intervalima je zapravo jako efikasno i osim kondicije pokazuje rezultate u gubitku tezine kao i u smanjenju opasnih naslaga sala oko stomaka i oko nasih unutrasnjih organa koje se tope prilikom hoda.

Profesorica iz Kopenhagena Bente Klarlund koja se bavi istrazivanjem zdravlja i rekreacije ima jedno pravilo koje kaze: Prilikom hoda gubi se tezina u kalorijama po kilometru hoda. Ako covjek vaze 70 kilograma, sagori 70 kalorija po kilometru. Ako osoba svakog dana prepjesaci 5 kilometara cijeli mjesec dana, moze izgubiti dva kilograma, a sve ovo pod uslovom da se nakon setnje ne nagradjujemo prevelikim unosom nepotrebnih kalorija.

Rezultati ovakvog tipa aktivnosti smanjuju ujedno i rizik od bolesti koje nazivamo bolesti zivotnog stila kao dijabetes 2 ili poviseni kolesterol koji cesto mogu biti posljedica pogresnog nacina zivota i ishrane.

Hodanje je takodje i rekreacija koja rijetko ima povrede kao posljedice, hodanje pomaze stresnim osobama, a boravak na svjezem zraku daje nam novu energiju i popravlja raspolozenje cak i u najtmurnijim danima.

Photo kredit 1

 

3 odgovora na “Šta sve može pola sata hodanja”

  1. Nisam do sada čula za preporuku da se menja tempo u toku hodanja, sviđa mi se ideja i primeniću je i kada ja odem u “šetnju”. 👍 Odavno nisam ni za trčanje, pa ni za teretanu, ali hodanje volim i to mi je najdraža rekreacija! 😀

Komentari su onemogućeni.