DSC_0242

Pocetkom aprila je pocela i nova sezona u nasem naselju bastanskih kucica, a prvi od projekata koji smo planirali za ovu godinu bio je mali bastanski staklenik. Staklenici su veoma cesta slika u danskim dvoristima, jer se zbog malog broja suncanih dana na otvorenom ne mogu ili jako tesko mogu uzgajati pojedine vrste voca i povrca. Tako su staklenici pogodni za uzgoj paradajza, krastavaca i paprika koji rastu u gotovo svakom danskom stakleniku. Pored toga sto sluze za uzgoj povrca, staklenici sluze i kao zgodno mjesto gdje se moze skloniti od vjetra i provesti ugodno vrijeme za dobrom knjigom ili soljom caja. Zato mnogi Danci svoje staklenike namjestaju tako da ostavljaju prostora za mali stolic i par stolica za tipicno dansko “hygge” {procitaj vise ovdje}. U mnogim danskim kucama se nalaze i prostorije poput terasa zatvorenih u staklo {vanjske dnevne sobe} koje mnogi koriste u vecernjim satima tokom ljetnih mjeseci.

Prije postavljanja bastanskog staklenika obicno se iskopa dio zemlje tako da se dobije u visini kako bi biljke imale sto vise mjesta, a sadnja biljaka  se moze vrsiti na razne nacine. Nekada se u rubnim dijelovima staklenika ostavljala zemlja i u nju se direktno sadile sadnice. Danas se obicno staklenik poploca ili se postavi pod od drveta, te se postavljaju kutije od stiropora kao na fotografijama u kojima je lako navodnjavati biljke i koje su prenosive, pa se tako moze mijenjati raspored iz sezone u sezonu.

Nas staklenik je kao sto vidite spreman za useljenje svih biljaka koje trenutno rastu na prozoru, a to su nekoliko vrsta paradajza, paprike, cili, bazilika i jos ponesto. Ostavili smo i mjesto za malu vinovu lozu koja moze rasti napolju, ali plodovi nikad ne uspiju biti zreli, te je zato staklenik odlicno mjesto za vinovu lozu koja se zasadi u jednom uglu i namjesti da se penje ispod krova, pa tako daje i potrebnu hladovinu ako se desi da ima dana prevrucih za ostale biljke. Ispod krova su i visece saksije cime se postize dodatno mjesto za sadjenje. Tu je i mali sto za presadjivanje sa potrebnim sitnicama kao i mali kutak za odmor, a vise fotografija kada biljke izrastu i staklenik uveliko zazivi.

unnamed (1)

unnamed

IMG_20160420_102230919 (1)

DSC_0214

DSC_0234

PicMonkey Collage

DSC_0301

DSC_0309

DSC_0241

DSC_0281

 

5 odgovora na “Staklenik, mjesto za biljke i odmor”

  1. I ja da ponovim Katine reči da je ovo tako lepo ♥ Kod nas nema staklenika, više je plastenika, koji ni približno nisu lepi i nemaju šarm ovih staklenih (nazovi) kućica.. Još kad vidim naslonjač od pruća i stočić gde može i kafa da se popije.. Divota!

Komentari su onemogućeni.