Od 30. avgusta do 8. septembra se u Zagrebu na Europskom trgu odrzava festival svjetske kuhinje pod nazivom Svijet na tanjuru, osvjezenje u zivotu grada i zanimljiva ponuda za turiste.

Ova manifestacija koja se u Zagrebu odrzava vec nekoliko godina je lak nacin da upoznamo kuhinje svijeta, osjetimo drugacije mirise i okuse, neke nove kombinacije, nove zacine, nova zacinska bilja i nove nacine koristenja namirnica.

Kao i obicno na ovakvim marketima vlasnici standova su se potrudili da pored hrane i tradicionalnih jela zemalja koje predstavljaju pokazu razlicite motive i zvukove svoje tradicije i kulture.

Na festivalu ce biti predstavljeno dvadesetak razlicitih zemalja, pa se tako moze probati indijska, africka, makedonska, ruska, libanska, turska, japanska i mnoge druge kuhinje.

Za one koji nemaju priliku putovati ovo je odlicna prilika da uzivaju u okusima svijeta na jednom mjestu, ali i dozive dah bollywooda, ukrase ruke kanom, dobiju recept za neko jelo, nauce pripremati ga, zaplesu i uzivaju u muzici.

Na ovom mjestu ce se svi sigurno dobro zabaviti, iznenaditi i obradovati svoja cula, a sa ovog mjesta sigurno kuci ponijeti mnostvo inspiracije u svoje kuhinje i svakodnevni pristup pripremanju hrane.