Jos uvijek se ne mogu kupiti u obicnim supermarketima, ali ne znaci da su nesto sasvim novo. Naprotiv, koristeni su stoljecima, a pravljeni samo od prirodnih sastojaka.

Danas govorimo o cvrstim samponima za pranje kose, takozvanim sampon-barovima. Zajednicko za sampon-barove kao i uostalom prirodne cvrste sapune je da su zdraviji, da oko njih nema prevelike ambalaze ni plastike, a ostaci koji dospiju u zemlju ne stete niti zagadjuju okolinu. Traju duze od tecnih sapuna i sampona, pa se na taj nacin stedi i novac o cemu je ranije bilo govora ovdje.

Zašto šampon-bar?

Puno je prednosti zbog kojih se govori o pranju kose cvrstim samponima ili tzv. sampon-barovima, a najznacajnija je ta da prirodna ulja od kojih se prave njeguju kozu nase glave i prijaju joj bolje u odnosu na sampone koji sadrze silikon, parabene i ostalo sto obicno ni ne znamo sta je.

Sastojci sampon-barova su cesto kokosova ulja, maslinova ulja, kakao maslac, shea maslac, etericna ulja i slicno.

Kako se koristi šampon-bar

Sampon-bar se najbolje koristi tako sto se pokvasi kao kad se peru ruke, te se sapunjavim rukama masira nakvasena kosa i koza glave. Sampon-barom se moze direktno trljati kosa, ali se onda treba paziti da se nanese ravnomjerno kao i to da se dobro ispere sto ce zahtijevati mozda vise vode nego nakon pranja tecnim samponom. Neka iskustva govore da se nakon pranja kose cvrstim sapunom, takozvanim sampon-barom kod osoba koje inace imaju rijetku kosu ili tanku vlas kosa osjeca bujnijom.

Nakon pranja kose cvrstim samponom moze se koristiti i sasvim prirodno sredstvo za lakse rascesljavanje koje se sastoji od obicne vode u koju se doda malo jabukovog sirceta.

Čuvanje šampon-bara

Cvrsti sapuni zahtijevaju da se cuvaju u suvim uslovima, pa je tako najbolje svaki sapun ili cvrsti sampon-bar osusiti nakon upotrebe. Nije preporucljivo da sampon-bar stoji na vlaznom da se na njemu ne bi sakupljale bakterije. Nakon pranja kose sampon-bar se osusi na nekoj resetci ili komadu rucnika koji ce dobro upiti vodu, te zatim ostavi u poklopljenu kutiju ili slicno do naredne upotrebe.