vindruvor1

Ovih dana je svedski Metro objavio pricu o supermarketu koji je napravio neobican potez i prica se brzo prosirila putem socijalnih medija. Radi se o trgovini koja pripada trgovackom lancu Hemköpbutiken u mjestu Täby kod Stokholma. Vlasnik trgovine je izabrao da prodaje samo ekolosko grozdje, ali kada lanac ima u reklamnim novinama na ponudi grozdje koje nije ekolosko i on ga je prinudjen imati, pa ga izlozi na sasvim neobicno mjesto kao sto je polica sa sredstvima za ciscenje na kojoj ga niko ne ocekuje na sta su kupci reagovali sasvim pozitivno.

Grozdje se cesto navodi kao voce pri cijoj kupovini se treba biti narocito oprezan, jer zbog veoma tanke kozice sadrzi cesto vise ostataka otrova za prskanje u odnosu na neke druge vrste voca i svake godine je pri vrhu liste voca i povrca koje sadrzi najvise ostataka sredstava za prskanje.

Prije nekoliko godina radjeno je veliko ispitivanje grozdja koje se prodavalo u Francuskoj, Holandiji, Njemackoj, Italiji i jos nekim zemljama, pa su tako u 123 od 124 vrste kosarica grozdja nadjeni ostaci raznih sredstava za prskanje i to u prosjeku 6 razlicitih sredstava na jedno pakovanje. U 24 probe su nadjeni ostaci vise od 10 razlicitih sredstava, a tri probe su cak sadrzavale sredstva zabranjena za ishranu.

Potez ovog trgovca je skrenuo paznju na problem prskanja voca i povrca nedozvoljenim hemikalijama i kako sam kaze iako je to mali korak, negdje se ipak mora poceti.

 Photo kredit 1

3 odgovora na “Zasto je grozdje dospjelo na policu sa deterdzentima?”

  1. Ovde većina prska grožđe bez dovoljno znanja, pa kada ga kupim na pijaci dešava se da me jezik pecka jer ga je neko “preprskao”.. Sve se tretira više nego što bi trebalo, i povrće i voće jer se stalno pojavljuju neke nove bolesti koje ih napadaju! Mi ne prskamo ništa, pa koliko ima -ima! 🙂

  2. Eh, mnoge proizvode treba smjestiti u policu sa deterdzentima…neke cak i sa otrovima. Dobar nacin da se skrene paznja neupucenima!

Komentari su onemogućeni.