loxgr_s_05-06-2010__447228a

Fudbal je u mnogim dijelovima svijeta najpopularnija sportska grana, fudbal veze ljude, fudbal okuplja, fudbal pokrece, a fudbalski jezik je razumljiv sirom zemaljske kugle. Slavni fubaleri {procitaj ovdje} idoli su djeci sirom svijeta. Iako se u odnosu na druge teme i druge stvari koje nam se desavaju na cijeloj planeti poput ratova, poplava, gladi i bolesti fudbal moze smatrati nevaznim, predstojece Svjetsko prvenstvo ce ipak zauzeti dosta prostora. Do pocetka Svjetskog prvenstva u Brazilu ostala je jedna sedmica, a onda ce se mnogi sirom zemaljske kugle ogrnuti svojim zastavama, zapjevati navijacke pjesme, svim srcem navijati, biti ponosni, zalosni ili ljuti.

Danci se ove godine nisu izborili za ucesce, ali ce ipak biti na neki nacin prisutni. Cak i u finalu. I ostavice svoj pecat u znaku zelene trave za ciju proizvodnju su “svjetski prvaci”. Radi se zapravo o travnatoj podlozi na 12 terena za koju se specijalizirala jedna danska firma. Radi se o specijalno uzgojenoj travi veoma izdrzljivoj i otpornoj na gazenje, bolesti i susu. Da bi se proizvela ovakva super trava potrebno je 10 godina rada i istrazivanja i jos pet godina prije nego se trava uzgoji i  dodje na trziste. U medjuvremenu trava se testira tzv. kopacka-masinom koja je zapravo veliki valjak sa kramponima kao na kopackama. Ovakva vrsta trave traje 450 sati aktivne upotrebe, a nakon toga se mijenja.

download

{Testiranje trave u hladu}

Kvalitet trave je veoma vazan, trava treba biti gusta, osisana na kratko, zalivena, a sto sve utice na brzinu i putanju lopte. Kada se Prvenstvo otvori docekace nas tamno zelena trava, jer su takvu zeljeli u Brazilu. Kazu da i u boji trave na terenima postoji moda, a ovog ljeta ocito tamno-zelena. Trava je specijalno testirana i posmatrana kako se ponasa u hladu, jer na stadionima sa velikim tribinama ima dosta hlada. Neki stadioni su nanovo oblozeni rulama trave, dok se na nekima trava posijala preko stare. Bermuda trava koja se inace koristi na brazilskim stadionima od ovoga doba godine vene, jer je u junu i julu u Brazilu malo hladnije i kisno vrijeme.

Ime koje stoji iza trave za fudbalske, teniske i golf terene je DLF-Trifolium. Vlasnici ove firme su Udruzenje zemljoradnika Danske, firma broji 670 zaposlenih od cega svaki deseti radi na razvoju trave i na sta godisnje bude ulozeno 50 miliona danskih kruna. U protekle dvije godine firma je imala promet od 2,6 milijardi danskih kruna i prodaje sjeme trave u 70 zemalja svijeta. Njihov uspjeh je na 30. mjestu najvecih danskih uspjeha u posljednjih 20 godina.

Hocete li pratiti Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazilu?

Photo kredit 1

7 odgovora na “Zelena trava Brazila”

  1. Nisam sigurna da cu nesto posebno pratiti , ali vjerujem da cu po koju utakmicu I odgledati!

    veoma interesantan post!

Komentari su onemogućeni.