Zanemarene namirnice – Leca

3062799-35105211-976b492cfd6a3f55ab5ad6e30253e827

Leca je jedna od nepravedno zanemarenih namirnica u nasim kuhinjama. Jako je stara, cak vise od 10 000 godina. Pristupacna, zdrava i sita trebala bi biti stalna namirnica u nasim ostavama i kuhinjskim ormarima. Leca je veoma ekonomicna, saka lece naraste u serpi u kaloricno jelo prepuno proteina koje nas cini sitim posebno u danasnje vrijeme kada se ne preporucuje pretjerano unosenje crvenog mesa. U nekim dijelovima svijeta leca je jedna od najvaznijih prehrambenih namirnica. Leca je bogata i vlaknima i cini nas secer i holesterol u krvi cini stabilnijim, a probavu boljom.

Leca se odlicno slaze sa komoracem, djumbirom, bijelim lukom i zacinskim biljem. Postoji crvena, zelena, smedja i crna leca, a jako su rasprostranjene u italijanskoj i francuskoj kuhinji. U Italiji se jede 1. januara i tradicija je po kojoj ce leca donijeti novac tokom godine svima koji je budu jeli. Leca se najvise proizvodi u Kanadi. Jedna od poznatijih vrsta lece je zelena leca Le Puy uzgajana u Francuskoj koja ima sitnije zrno od drugih vrsta zelene lece.

belugalinser

Kada govorimo o leci, onda je crna beluga leca sami vrh porodice leca, a iako crne boje tokom kuhanja boja iscezne i kuhana je maslinasto-zelene boje. Kuha se oko dvadesetak minuta, a koristi se za supe ili salate. Ime beluga je ova zanimljiva leca dobila jer podsjeca na poznati beluga kavijar. Boja crne lece potice od velikog sadrzaja zeljeza. Narocito se kao i ostale vrste lece preporucuje vegeterijancima.

Supa od crvene lece – recept

Koliko koristite lecu u vasoj kuhinji?

3 odgovora na “Zanemarene namirnice – Leca”

  1. Sve vrste leca volim i mogu reci da ih (relativno) cesto koristim- bar svakih 10 dana….od supa, salata do razlicitih variva i punjenja za povrce.

Komentari su onemogućeni.