DSC_0206U dalekoj, suncanoj Kaliforniji sjeverno od LA smjesten je gradic Solvang sa nesto vise od 5000 stanovnika. Ovaj grad je osnovala grupa danskih doseljenika 1911. godine. Trazeci lokaciju za izgradnju danske kolonije naisli su na dio zemljista izmedju LA i San Francisca gdje su prvo izgradili nekoliko kuca, zatim hotel, a kasnije banku, crkvu, skolu i biblioteku. Danski doseljenici su se brzo prilagodili stranim obicajima, tako da je ostalo sasvim malo od danske kulture u Solvangu osim jednog broja tipicnih danskih prezimena kao Nielsen i Hansen. Danas je grad  mala bajkovita kopija Danske, naravno na americki nacin. Glavna ulica se zove Copenhagen Drive, park H.C. Andersen, u pekarama se prodaje danski razeni kruh i danish, tu je i spomenik H. C. Andersena, zatim kopija Male sirene i mnogih drugih vaznijih danskih gradjevina. Tipicne danske kuce, krovovi, crvena boja danske zastave, vjetrenjace i tipicno dansko hygge. U Solvangu danas zive Amerikanci, a samo 10 % stanovnika su potomci danskih doseljenika. Danasnji stanovnici Solvanga brizljivo cuvaju ono sto su prvi danski doseljenici ostavili iz sebe i sve su vise svjesni istorije ovog garda. U gradu se svake godine odrzava i godisnja gradska proslava pod nazivom Danish Days, a tokom cijele godine je otvoren i butik jedinstvenog danskog bozicnjeg nakita.

Solvang posjecuju mnogi turisti, narocito Danci na putovanju kroz Kaliforniju. Solvang je posjetila i danska kraljica, a kalifornijski Tour of California je nekoliko puta startao upravo u koje slucajnosti Solvangu. Solvang lezi u vinogradarskoj oblasti, a nedaleko je i Michael Jacksons Neverland Ranch.

DSC_0176-1

DSC_0175-1

DSC_0188

DSC_0199

DSC_0190

DSC_0177

DSC_0202

DSC_0209

DSC_0182-1

DSC_0183-1

DSC_0196

DSC_0203

DSC_0185

DSC_0200

DSC_0205

Za Solvang se kaze da je izvrstan spoj danske kulture i istorije i americkog osjecaja za bizniz. Fotografije Solvanga poslala mi je moja kcerka sa nedavnog putovanja kroz Kaliforniju.

5 odgovora na “Solvang – Mala Danska u Kaliforniji”

  1. Opet divan, zanimljiv i informativan clanak. No, moram priznati da je meni Solvang pravi kič. 🙂

  2. Wow, nisam znala za ovaj gradic! Izgleda predivno! Naime, i ja zivim u Danskoj, u Kopenhagenu, tacnije, tako da mi se MNOGO svidja tvoj blog. Samo tako nastavi!

Komentari su onemogućeni.