DSC_0104-1

Novembar je najmracniji mjesec u Danskoj, ove godine posebno. Objavljen je izvjestaj koji glasi da je za prvih 17 dana novembra bilo svega 21, 5 suncanih sati, sto je manje od polovine sati koje obicno imamo u novembru. Mracni rekorder je i dalje novembar prije dvadesetak godina kada je u cijelom mjesecu bilo samo 19 suncanih sati. Za kraj ove sedmice odabrala sam nekoliko detalja iz ove tmurne novembarske sedmice.

1. Brodic sa cvijecem

Prvi detalj ove sedmice je fotografija ovog simpaticnog brodica sa novembarskim cvijecem koju mi je poslala iz Londona moja kcerka.

2. Podnevni caj sa prijateljicom 

IMG_0332

Mali detalji cine razliku u slucaju ovog caja koji sam uzivala zajedno sa prijateljicom jednog kisnog dana ove sedmice. Caj je iz jedne od najpoznatijih prodavnica caja u Danskoj sa porodicnom tradicijom dugom vise od 170 godina. Sama vrecica u obliku piramide je od neke vrste najlonske mreze tako da voda slobodno prodire u caj u njoj i ne osjeca se onaj okus papira koji nekad moze pokvariti caj. Ovako pakovan caj je najbolja alternativa caju koji sami cijedimo, jer se u ovakve vrecice mogu pakovati cajevi veceg lisca, dok su u papirnim vrecicama uglavnom sasvim usitnjeni cajevi.

3. Tortilla 

DSC_0140

U zadnje vrijeme volim praviti tortillu, posebno sto sam otkrila ovu verziju koja se pece u rerni. Trenutno favorit u kuhinji, a svaki put sa nekim novim zacinom.  Podsjetite se recepta ovdje.

4. Bozicni izlozi

IMG_0335

Volim bozicne male specijalitete koje trgovine trenutno imaju u izlozima, kako neke tradicionalne danske namirnice koje se jedu i piju za Bozic, ali i specijalitete iz cijelog svijeta koje se obicno kupuju kao jestivi pokloni.

5. Facebook 

Prije par dana sam na Facebook stranici bloga objavila sliku kecelje. Pitanje je bilo ko nosi, a ko ne nosi kecelju dok kuha i zanimalo me je kako se kecelja naziva u razlicitim krajevima odakle dolaze citaoci moga bloga. Razveselili su me svi komentari i stvarno je zanimljivo koliko kecelja ima naziva. Pogledajte i vi, a ako vec niste, svratite do Facebook stranice bloga na kojoj se tako lijepo druzimo.

Screen Shot 2014-11-19 at 16.19.25
Screen Shot 2014-11-20 at 16.29.03

Screen Shot 2014-11-21 at 20.55.25

Hvala svima na druzenju. Ima li jos neki naziv koji nismo culi u navedenim komentarima?

Zelim vam ugodan i lijep vikend!