7 dobrih savjeta o cuvanju hrane u friziderima

Frugt_og_gr_nt_er_f_898417a

Sredjenim, cistim i preglednim friziderom produzavamo rok trajanja pojedinih namirnica i smanjujemo bacanje hrane. Evo nekih osnovnih pravila kojih bi se trebalo pridrzavati kada govorimo o cuvanju hrane u friziderima.

1. Prva i najvaznija stvar koju treba zapamtiti kada je u pitanju cuvanje hrane u friziderima je temperatura, a ona idealna je izmedju 0 i 4 stepena. Takodje je vazno zapamtiti da cijeli frizider nema istu temperaturu na svim dijelovima. Postoji vise objasnjenja o tome, vecina ljudi misli da su vise police najhladnije, ali je zapravo obrnuto, na visim policama temperatura visa, a na nizim niza temperatura dok su vrata frizidera najtoplija zbog cestog otvaranja. Zato se na vratima obicno i drze jaja, boce, kecap, senf i slicno. U najnovijim modernim friziderima je temperatura manje vise ujednacena.

2. Uz temperaturu uvijek ide i higijena, pa je temeljno ciscenje frizidera potrebno najmanje jednom mjesecno, a ocistiti se moze jedino ako sve stvari izvadimo iz njega, a ne djelimicno. Najbolje je napraviti mjesto na kuhinjskom stolu, izvaditi namirnice, ocistiti frizider, te ga dobro posusiti prije nego sto sve vratimo na mjesto.

3. Namirnice uvijek treba drzati tako na policama da ne dodiruju ledja frizidera, jer se namirnice koje ga dodiruju zagrijavaju ledja i mogu namirnice mogu  ovlaziti. Ovo je cesto i savjet proizvodjaca frizidera kao i to da rupica za odvod vode u dnu frizidera treba biti suha i cista, jer ako se u njoj zadrze ostaci hrane, frizider moze imati neugodan miris.

4. Ako smo nesigurni u temperaturu naseg frizidera mozemo na sredinu frizidera staviti posudu sa vodom, ostaviti da stoji oko 5 sati i izmjeriti temperaturu vode sto ce ujedno biti i temperatura naseg frizidera. Za samu temperaturu naseg frizidera je vazno i da ga ne pretrpavamo kako bi hladnoca mogla kruziti.

5. Kada izvadimo stvari iz frizidera, imamo i najbolji uvid u to sta u njemu imamo, tako da je to dobra prilika da pregledamo datume, pomirisemo otvorene teglice i vidimo sta je to sto se treba brzo potrositi. Ponekad nam se i u frizideru kao i u kuhinjskom ormaru mogu sakriti stvarcice na koje jednostavno zaboravimo.

6. Hrana u frizideru se treba poklapati, zatvarati, zamotavati, a nikako ostavljati na tanjiru, otvorenim kesama i slicno. Narocito je potrebno voditi racuna o mesu, ribi i povrcu na kome ima ostataka zemlje. Pazljivo zapakovana hrana ce se duze ocuvati i bicemo sigurniji u njenu ispravnost. Ujedno se mirisi nece prenositi sa jedne na drugu namirnicu.

7. Zbog razlicite temperature police u frizideru se mogu podijeliti tako da tacno znamo gdje sta drzimo, pa tako najvise police mozemo rezervisati za ostatke pripremljenih jela.

Kako odrzavate red u vasem frizideru? Imate li neki dobar savjet za uvodjenje reda medju namirnicama?

Photo kredit 1

Jedan komentar na “7 dobrih savjeta o cuvanju hrane u friziderima”

Komentari su onemogućeni.