6609493-jordbr-jordbrplukning

Jagode su jedno od najomiljenijih vrsta voca medju Dancima, uzgajaju se na mnogim plantazama sirom zemlje, a kada se prve danske jagode uzgojene na otvorenom pojave u trgovinama oznacene danskim zastavicama, izazovu odusevljenje kupaca. Tada su Danci spremni da plate vise i odnesu kuci svjezu mirisnu jagodu koja je sasvim drugacijeg okusa od jagoda koje su putovale i dozrijevale na kamionima iz Spanije ili Italije.

Mnogo je posla na plantazama jagoda u toku kratke sezone koja pocinje kasnije nego u juznijim zemljama i naravno ta sezona zavisi uvijek od vremenskih prilika, tako da se nikada tacno ne zna kada ce prve jagode biti spremne za branje. Plantaze su uredjene po mnogim propisima i cesto na kraju sezone otvorene za kupce koji mogu sami nabrati svoje jagode i platiti ih na izlazu sto je prakticno ako se zeli veca kolicina jagoda za pravljenje marmelade ili soka ili tek zamrznuti za kasniju upotrebu. To je ujedno prilika i za unosan posao mnogih koji sami beru jagode i prodaju dalje na malim sezonskim standovima na benzinskim pumpama i slicno.

Veliki broj plantaza ima i svoje vlastite male punktove pored puta na kojima se mogu kupiti jagode i ostaviti novac o cemu je bilo govora ranije ovdje.

Branje jagoda je sezonski posao koji zahtijeva mnogo radnika, ali na veoma kratak period, pa se ne moze uvijek racunati na dansku radnu snagu, jer vecina Danaca ima stalni posao. Danski studenti obicno rade pored sto studiraju, ali to je uglavnom stalno radno mjesto na kojem rade poslije podne i koje se ne odlucuju napustati zbog sezonskog posla kao sto je branje jagoda koje traje nekoliko sedmica godisnje. Srednjoskolci koje zele brati jagode moraju imati 16 godina, dok mladi iz inostranstva moraju imati preko 18. Zato se na ove poslove cesto zaposlajvaju sezonski radnici iz mnogih evropskih zemalja kao Poljske, Bugarske, Rumunije, Litvanije, Spanije, Portugala i slicno. Medju njima je dosta studenata koji tako poboljsaju svoju ekonomiju, a u svojim zemljama nemaju mogucnost da zarade kao studenti.

5952106-25298802-ec9f96f93b78f077c79302bcab795cad

Branje jagoda nije nimalo lak posao, ustaje se jako rano i jagode se beru tako da budu spremne za prodaju, a i sam polozaj tijela tokom branja nije nimalo lak. Ipak, zarada je pristojna, posebno u odnosu na satnicu u drugim evropskim zemljama.

Trenutno je vise onih koji zele brati jagode nego sto je jagoda. Beraci jagoda iz inostranstva su cesta tema medju Dancima, a diskutuje se o uslovima pod kojima rade sezonski radnici i ponekad se raspravlja o tome da li ih posodavci placaju po istoj cijeni satnice po kojoj bi placali danske radnike.

Photo kredit 1,2

Jedan komentar na “Beraci jagoda”

Komentari su onemogućeni.