DSC_0540

Pravljenje torte je uvijek veliki posao, bar za mene, jer se od torte nekako uvijek ocekuje da bude lijepa, zanimljivo i mastovito dekorisana, pravilna, ravna, da joj presjek bude perfektan i tako dalje. Prava torta mora biti od pravih domacih kora, a dobre i ravne kore su preduslov dobre torte iako ih ponekad nije lako ni izvaditi iz kalupa, ni presejeci na dijelove.  Isto tako vazno je prepoznati kada je kora gotova i ne ostaviti je predugo u rerni, ali ni prekratko, jer ce kora tako lako promijeniti oblik. Miris iz rerne moze pomoci da nas opomene da se nesto desava i da je vrijeme da zavirimo u rernu. Postoji i stari trik osluskivanja tijesta kod pecenja klasicnih kora, a sustanje je znak da je kora ubrzo gotova sto lako provjerimo ubadanjem drvene cackalice koja bi trebalo da ostane cista.

Za lijepu, ravnu koru savjetuje se da je nakon pecenja izvadimo iz pleha i prohladimo kratko, te zatim pokrijemo papirom za pecenje na koji stavimo pleh odgovarajuce velicine.03538_1

Nedavno sam naisla na ova dva kuhinjska pomagala, tacnije pomagala pri izradi kora za torte koja su mi se ucinila zanimljivim. Prvi je okrugli kalup za pecenje kora sa ugradjenim nozem iz kojeg se navodno veoma lako izvadi kora, a drugi je kalup za rezanje kora na vise dijelova sto inace radimo nozem ili jakim koncem.

Capture-d-e-cran-2013-08-11-a-22.11.57

 

PROCITAJ TAKODJE Bozanstvene torte

Da li ste probavali neke od ovih pomagala? Koji su vasi provjereni savjeti za dobru ravnu koru za tortu i rezanje kora na dijelove?

Jedan komentar na “Pomagala za pravljenje torti”

  1. Koliko god bih zeljela imati sva moguca pomagala, cesto odustanem od mnogih kupovina zbog problema sa prostorom. Naprava za rezanje minije neophodna, ali taj pleh za slojeve bi mogao posluziti.

Komentari su onemogućeni.