Havajska so, novi začin u mojoj kuhinji

So nije uvijek samo so. Postoji toliko raznih vrsta soli razlicitih sastava, boja i okusa koje se mogu koristiti za razlicite namjene, a pored toga postoje i znacajne razlike u cijeni soli. Obicnom kuhinjskom solju solimo vodu u kojoj se samo treba nesto prokuhati, ali u onim jelima gdje direktno osjetimo okus soli kao recimo na paradajzu ili posiranom jajetu mozemo dodati neku od specijalnih vrsta soli. Vec dugo koristim Maldon so, himelajsku so, Nordjur islandsku so {procitaj ovdje}, a nedavno su se u moju kuhinju uselilo nekoliko novih zacina sa fotografija, medju kojima i  dvije nove vrste soli, a to je crvena so sa Havaja i so sa marokanskim zacinima.

Procitaj takodje Gastronomski dozivljaj, so u kamenu

Havajska so postoji u vise boja, a pored crvene tu su i crna i  ruzicasta. Zanimljivo je da je ova morska so pomijesana sa glinenom prasinom koja joj daje boju, a koliko je dekorativna na stolu, toliko je i ukusna. Okus ove soli dolazi najbolje do izrazaja preko jela od ribe.

Danas se cesto u so dodaju razni drugi zacini, zacinsko bilje, susene alge, a postoji i dimljena so. Jedna od takvih soli je i so sa marokanskim zacinima koju sam nedavno pocela koristiti.

Procitaj takodje Novi izvori soli

Procitaj sljedece Skrivena so

3 odgovora na “Havajska so, novi začin u mojoj kuhinji”

  1. Kod tebe uvijek nesto novo i interesanrno. Kod nas na zalost nije ovako dobar izbor zacina i do skoro nisam mogla ni kardamom naci a ne nesto egzoticnije ali polako se i to mijenja.

  2. Da li ste probali sol iz solane Nin? Meni je to najbolja sol koju sam probala ikad! Zdrava, bez aditiva, baš onakva kakvu nam priroda daje!

Komentari su onemogućeni.