Januar je prilika da preispitamo nase navike i uvedemo neke nove, zdravije i bolje navike za nas organizam koje cemo zadrzati i ostatak godine, a ne samo kao u mnogim slucajevima ostatak januara. Ne mora to uvijek kostati vise sto mnogi ljudi isticu kada se pomene zdrava hrana, jer i nezdrava hrana se placa, cigarete su skupe i tako dalje, ne mora ni oduzimati vrijeme, jer ako se pripremimo na vrijeme i ujutro imamo sve pri ruci, dorucak je gotov za nekoliko minuta. Ne moraju to ni uvijek biti neke super fancy namirnice sa finim super food etiketama, niti moramo trositi novac i jesti ono sto je trend, a neukusno je i zapravo nam se ne dopada, niti nam uz sav trud polazi za rukom da isto zavolimo. Ne smijemo zaboraviti da je izraz super food izmislila industrija i da je super food i sve ono voce koje smo uvijek imali pri ruci kao recimo jabuka ili narandza.

Zobena kasa se cesto kuha u mojoj kuhinji i mnoge od njih su vec bile na blogu, a zapravo u njih mozete staviti sve sto imate pri ruci, malo oraha ili ljesnika, neku svjezu ili zamrznutu vocku, grozdjice, malo meda, cimeta ili neku sjemenku. Vremenom nadjete svoju omiljenu kombinaciju kojom sa malim izmjenama zapocinjete dan.

Procitaj takodje Kako da zavolis heljdu

Pored zobi u moju kuhinju uvela sam i heljdu i pocela za promjenu pripremati kasu od heljdinog griza, koja je isto tako ukusna i zdrava. Priprema je brza, griz se skuha u vodi ili mlijeku prema uputstvu sa vrecice i tome se dodaju omiljeni sastojci. Ja sve kase najvise kuham na vodi, jer su manje kaloricne, a ako se desi da budu preguste, dodam malo obicnog ili sojinog mlijeka u zdjelicu.

Heljda je lako svarljiva i pozeljna namirnica u borbi protiv loseg kolesterola, a rade se i mnoga istrazivanja u kojima se  istice veliki znacaj heljde u ishrani bolesnika sa secernom bolescu.