“Odjeca i sve stvari koje vise ne koristis. Zamjenom stedimo novac i resurse. Dobro za tebe, komsiju i prirodu. I jos hyggeligt. Pospremi kod kuce, ponesi stvari na market za zamjenu i spreman si da das ono sto imas i uzmes ono sto ti treba.”

Ovako je u kratkim crtama opisan koncept dogadjaja  Dan razmjene koji se vec trecu godinu za redom odrzava u skandinavskim zemljama i ove godine broji vise stotina marketa odrzanih prvog vikenda ili jednog od narednih u aprilu u mnogim skandinavskim gradovima.

Skandinavci su poznati kao ljubitelji buvljaka i iako im je standard prilicno visok, rado kupuju na buvljacima i imaju sasvim drugaciji odnos prema polovnoj odjeci u odnosu na druge zemlje. Ovaj dan razmjene je ipak malo drugaciji, jer se ne radi ni o prodaji, ni o zaradi, a novac jednostavno nije potreban da bi se posjetio jedan od ovih marketa. Dovoljno je da se ponese najmanje jedna stvar koju zelite mijenjati. Cilj je iznijeti iz ormara odjecu koja se vise ne nosi, a koja ce mozda koristiti nekom drugom i na taj nacin uciniti mali doprinos smanjenju prekomjerne kupovine odjece koja za sobom nosi velike posljedice. Roba ili stvari koje ne nadju vlasnika do kraja marketa budu donirani u dobrotvorne svrhe.

Proizvodnja odjece je broj dva na listi proizvodnje koja najvise opterecuje prirodu, a ako zavirmo u nase ormare, nece biti tesko nakupiti hrpu odjece koju nismo obukli par godina, odjece koju cuvamo iz odredjenih razloga, odjece za koju se nadamo da ce nam opet jednom dobro pristajati ili jednostavno pogresno kupljene odjece.

Prvi vikend u aprilu je u Danskoj protekao u znaku ovog dana razmjene, sto je dosta i logicno kada se uzme u obzir da s prvim danima proljeca vecina ljudi obavlja proljetno pospremanje kako domova tako i ormara u kojima vecina nas uvijek ima ono sto ne nosi ili vec dugo nismo nosili.

Mijenjanje odjece je posljednjih godina postalo popularno i u privatnim aranzmanima gdje su se prijateljice okupljaju i u hygge – vecerima mijenjaju za odjecu ,  obucu, torbe ili sitne modne dodatke.

Procitaj sljedece Novi trend: Zamijeni ili posudi

Photo kredit 1 2

Jedan komentar na “Inspirativne priče: Veliki nordijski dan razmjene”

  1. Mislim da je to odlična stavr. Nešto u manjem obimu smo i mi mame organizovale svakog proleža ili jeseni i tako obnavljali garderobu naše dece bez plaćanja. I ja volim prodavnice starih stvari gde većinom idem u potragu za starimkuhinjskim aparatima i pomagalima i imam već priličnu kolekciju.

Komentari su onemogućeni.