DSC_0645

Jedno od dobrih ljetnih osvjezenja je svakako lubenica uz koju cesto idu i razni rituali od same kupovine i odabiranja, hladjenja, iscekivanja da li ce biti dobra ili nece, napetosti prilikom rezanja i na kraju odusevljenja ili razocarenja kod prvog zalogaja. Mnogo je nacina na koji se bira ona prava lubenica, za razliku od dinje ne mozemo je pomirisati, a najcesci nacin je onaj kucanjem i osluskivanjem. Kazu trebalo bi da zvuci prazno, ako je dobra i zrela, a ne bi trebalo da ima vece zute dijelove na kori, jer znaci da je dugo lezala na jednoj strani.

Na internetu vec dugo kruzi video o tome kako lako isjeci lubenicu, isproban je i postao je moj novi nacin rezanja lubenice. Jednostavnije za serviranje i lakse za jesti narocito djeci, a na ovaj nacin se ne moze desiti da se kao kod rezanja velikih komada lubenica ne pojede do kore, pa se tako izbjegava i bacanje hrane.

PROCITAJ TAKODJE Salata sa bostanom

DSC_0619

DSC_0622

DSC_0626

DSC_0630

DSC_0652

2 odgovora na “Kako isjeci lubenicu”

  1. Interesantan nacin rezanja ali ja sam ipak vise za trouglice bez kore nekako mi je lakse da ih jedem kad vec nemaju kore. Lubenicu inace obozavam i mogu poprilicno da pojedem. Pored svega navedenog kazu da dobra lubenica treba da ima svjezu peteljku koja kad se presijece treba da usti malo gustog soka kao med.

  2. Najvise volim isjeci prvo krugove (znaci poprijeko) zatim na 6-ine ili 8-ine u zavisnosti o velicini; tako dobijem podjednake ‘trouglove’ sa donjim dijelom koji drzimo….
    Tvoj post o debljini nema linka na koji se moze ostaviti komentar…a volila bih – jako zanimljiva tema!

Komentari su onemogućeni.