Kako ukloniti miris bijelog luka sa ruku

DSC_0310

And, most dear actors, eat no onions nor garlic, for we are to utter sweet breath.”

William Shakespeare, A midsummer night´s dream

O ljekovitim svojstvima bijelog luka znamo dosta, a zima je vrijeme kada je vise prisutan na nasim stolovima. Ponekad ga ljudi iz nekih razloga drze bijeli luk u frizideru i cijeli frizider i sve u njemu ima miris bijelog luka, posebno mlijeko i mlijecni proizvodi koji lako upijaju mirise, a taj miris se ponekad moze provuci i do sladoleda u odjeljku za duboko zamrzavanje. U vecini supermarketa bijeli luk je obicno pakovan u vrecicama po 3 komada sto i jeste previse da se kupi odjednom, pa se cesto osusi prije nego ga svega potrosimo. Najidealnija temperatura za cuvanje bijelog luka je 0 stepeni i da se luk nalazi u nekoj korpi ili slicno gdje je moguce strujanje zraka. Bijeli luk se moze cuvati i u ulju i tako mu se malo produziti trajanje. U ovom slucaju je vazno znati da se tako spremljen bijeli luk mora cuvati u frizideru, a ne na sobnoj temperaturi.

Kako se rijesiti mirisa bijelog luka na rukama

Iako mnoga jela cini ukusnim, miris bijelog luka je nesto sto najradije izbjegavamo, kako nakon sto ga jedemo, tako i nakon sto ga sjeckamo, pa se miris uvuce u kozu nasih ruku. Ponekad se taj miris zavuce zapravo ispod noktiju.

1. Male prese za bijeli luk su odlicne u tom slucaju, ali i njih je potrebno ocistiti . I zato postoji rjesenje. Nedavno sam vidjela da se bijeli luk moze presati u presi bez da ga prethodno gulimo, pa je i s tim manja sansa da se miris upije u kozu.

PROCITAJ TAKODJE Dimljeni bijeli luk

DSC_0524

2. Ruke se nakon rada sa bijelim lukom mogu oprati samo hladnom vodom pod kojom se pore zatvaraju i miris se ne uvlaci dublje u kozu.

3. Kuhinjska so protrljana po rukama moze ublaziti miris bijelog luka slicno kao i toz od kave {za sta sve mozemo koristiti toz od kave procitaj ovdje}

4. Protrljati ruke preko neke celicne povrsine ce neutralisati miris bijelog luka

Kako se vi rjesavate mirisa bijelog luka na rukama?