Dimljeni bijeli luk

photo 1

Ljudi su od davnina susili hranu na dimu dobijenom uglavnom od zapaljenog drveta, a najcesce se na dimu susilo meso i riba da bi se duze odrzali i sacuvali, ali isto tako i voce kao sljive i kruske koje zimi koriste za kompote. Neke vrste namirnica suse se i zbog pojacavanja okusa kao neke vrste sira, mljevena paprika, morska so i drugo. Dimljeni bijeli luk je jedna od takvih namirnica, a moze se koristiti za vecinu jela u koja se inace stavlja bijeli luk.

photo 4-1

photo 2

Jos jedan neobicni bijeli luk o kome smo ranije govorili je i crni bijeli luk koji se ubraja u “superfood” i o cemu se mozete podsjetiti ovdje.

12043

Zanimljivost za ljubitelje bijelog luka 

Miris bijelog luka nije lako sakriti i cesto ga izbjegavamo upravo iz tih razloga, a ne samo da se osjeti iz usta nego izlazi i kroz kozu i do dva dana nakon konzumiranja. Mnogo je savjeta kako stati u kraj neugodnom zadahu koji dolazi od bijelog luka kao zvakanje zrna kave i  svjezeg persuna. Zanimljivo je da su stari Rimljani nakon sto su jeli bijeli luk zvakali zrna kumina sto se praktikuje i u indijskim restoranima gdje kumin stoji u malim zdjelicama na stolu.

Koliko koristite bijeli luk u vasoj kuhinji?