DSC_0985

Svijece uvijek stvaraju prijatan ugodjaj i svaki prostor cine toplijim i ugodnijim, a lijepo postavljen sto nezamisliv je bez svijeca kao detalja. Svijece cesto krase tople ljetne veceri na terasama i u bastama, a najcesce su ipak u nasim domovima u mracnim jesenjim i zimskim vecerima. U Danskoj i uopste u Skandinaviji je svijeca sastavni dio stila zivota i zapaljena svijeca cini posebne trenutke neformalnim i vise hyggeligt, a ujedno svijeca velica male svakodnevne trenutke i slavi ih na sta ponekad u zurbi zaboravljamo. Posebno se koriste mirisne svijece sa finim i umirujucim mirisima, cesto u staklenim posudicama koje mozemo nakon sto je svijeca izgorila koristiti i u druge namjene. Neki proizvodjaci rucno pravljenih svijeca su od ovog danskog osjecaja i stila zivota napravili i brand koji prenosi danski zivotni stil u svijetu.

Postoji i neka druga strana idilicne slike zapaljenih svijeca, a to je da svijece mogu biti i zagadjivaci prostora i sto je najgore cesto zaboravljene svijece na prozorima u blizini zavjesa i slicno mogu biti uzrocnici pozara. Jedna stvar je sigurno vazna, a to je da ako palimo svijece moramo cesto i provjetravati prostorije.

DSC_0912

DSC_0902

DSC_0909

DSC_0956

DSC_0992

Pocela je sezona klementina i narandzi, koje se jednostavno mogu pretvoriti u mali simpaticni svijecnjak koji ce uljepsati mracne veceri i izgledati jos zanimljivije kada se dobro osusi.

Postupak:

  1. Narandzu osjeci iznad polovine
  2. Iscijediti sok i popiti 🙂
  3. Napraviti nekoliko rupica debljom iglom za pletenje ili slicno i zapaliti svijecicu u njoj
  4. Skuhati solju caja i uzivati u trenutku 

Zelim vam ugodan i lijep oktobarski vikend!

2 odgovora na “Mali svakodnevni trenutak”

  1. Naravno, popiti, nego šta. Sveže ceđen sok od narandže, a od kore napraviti sveću, zaista je, “narandžasti” trenutak

    Sve je istina što si rekla za sveće. Ja ih baš volim a kad odem u prodavnicu gder su izložene, onako, na policama koje zuzimaju ceo zid, ne mogu da se odlučim koju da uzmem, jer tako lepo izgledaju. Raznih boja, oblika…

Komentari su onemogućeni.