DSC_0475

Kazu da se za spagate znalo jos prije 2000 godina, da im je domovina Kina i da ih je Marco Polo donio odatle sa svojih putovanja. Vecina ljudi ih voli i spremamo ih na razne nacine i sigurno imamo svi omiljeni recept za spagete. Neke od stvari o kojim treba voditi racuna prilikom kuhanja spageta je da se ne prekuhaju, jer cemo ih preliti i vrucim umakom sto ce ih omeksati, zatim da ih kuhamo u blago posoljenoj vodi, a da je za kuhanje 100 gr spageta potrebno otprilike 1 litar vode. U prvih par minuta kuhanja spagete ne treba mijesati, najbolje je spagete staviti cijele da vire iz lonca i pustiti ih da same lagano skliznu u vodu.

Mali trikovi

1. Najlakse je otvoriti vrecicu sa spagetama ako je okrenete uspravno, uhvatite s obje ruke i lupite snazno od sto {pogledaj sliku}. Vrecica ce se otvoriti na vrhu.

PicMonkey Collage

DSC_0470

2. Drugi mali trik je lomljenje spageta. Probajte saviti spagetu u obliku luka i uvjerite se da se uvijek izlomi na tri dijela. Ovaj trik moze biti zanimljiv i djeci koja ce se zabaviti dok se spagete skuhaju.

PROCITAJ TAKODJE Djeca u kuhinji – da ili ne?

DSC_0480

DSC_0486

PROCITAJ TAKODJE Spageti sa maslinama i kaparima