DSC_2050

Matcha caj se koristi u tradicionalim japanskim cajnim ritualima i zapravo je prah nastao od listova zelenog caja Gyokuro sorte, gusci je od obicnog zelenog caja, jer pijemo i listove, pa je tako veliki izvor antioksidanata i caj koji se svrstava na mnoge liste namirnica kojima se pridaju ljekovita sredstva. Najbolji dolazi iz Kyota u Japanu gdje ga nose od kuce u bocama kao sto neko nosi sok ili vodu i piju ga tokom dana, a sve je popularniji i u drugim dijelovima svijeta. Za one koji nisu ljubitelji caja, a zele uzivati u matcha caju postoje i mnogi drugi nacini upotrebe praha divne zelene boje u pecivima, kolacima, tjestenini i slicno.

3 vrste matcha praha

Postoje 3 vrste matcha praha ciji se okusi razlikuju po nijansama, ali i po cijeni: Ceremonial, Premium i Ingredients. Ceremonial je prah iskljucivo za pripremanje caja i pravi se od najfinijih listova, premium je za razne napitke i kuhanje, a posljednji za peciva i ostalo pripremanje hrane. Moze se uociti i razlika u bojama svijetlija i tamnija nijansa zelene, pa se tako po boji ceremonial vrste moze vidjeti da su listovi nisu bili na udaru sunca i sacuvali lijepu boju, a boja moze zavisiti i od toga da li je caj ekoloski ili ne. Nakon otvaranja ambalaze, preporucuje se drzanje praha u frizideru zbog ocuvanja svjezine i dobrog okusa. Iako se obicno kaze da cajevi nemaju rok trajanja, ipak gube od okusa predugim stajanjem, pa je zato najbolje cajeve kupovati u manjim pakovanjima.

DSC_1914

Jedan od popularnih nacina za pripremanje matcha praha pored caja je matcha latte, a evo i jedne jednostavne verzije za popodnevno hygge. Sta je hygge?

Potrebni sastojci:

  • Pripremljeni matcha caj { za pripremanje matcha caja preporucuje se 1/4 cajne kasicice praha na 30 ml vode}
  • Mlijeko
  • 1 cajna kasicica secera  kokosove palme – procitaj vise ovdje

Omjer caja razmucenog u vodi i mlijeka se moze odrediti prema vlastitoj zelji, ali otprilike dvije trecine caja, a jednu mlijeka.

DSC_1936

Postupak:

  1. Staviti vodu da kuha i skinuti pred samo vrenje
  2. U zdjelicu staviti matcha prah, preliti vodom i mutiti bambusovom cetkicom da pocne pjeniti
  3. Vruce mlijeko skinuti sa vatre, pa mijesati da se stvori pjena
  4. U casu za serviranje usuti razmuceni matcha prah, te dodati secer
  5. Kasicicom drzati pjenu, te u caj dodati mlijeko
  6. Preko staviti pjenu od mlijeka i posuti sa malo matcha praha
  7. Servirati uz kocku tamne cokolade

DSC_1951

DSC_1963

PicMonkey Collage

PROCITAJ TAKODJE Moj japanski rucak

DSC_1991

PROCITAJ TAKODJE Wasabi – istine i lazi 

2 odgovora na “Matcha latte – hygge”

Komentari su onemogućeni.