Na trznici

Volim kupovati na trznicama ili bazarima zatvorenog tipa, jako popularnim u Danskoj. Zapravo, ne moram nista kupovati, dovoljno je i prosetati kroz sarenilo boja namirnica iz najudaljenijih krajeva svijeta i udisati mirise poznatih i nepoznatih zacina i cajeva, nauciti nesto novo, upoznati nove namirnice i biti inspirisan.

Subota ujutro je idealno vrijeme za posjetu takvim mjestima, sve je nekako zivlje, vise je ljudi, a kupovina se odvija bez svakodnevne zurbe i stresa. Prosle subote posjetila sam takvu jednu trznicu u Kopenhagenu, gdje se na jednom mjestu moze naci sve sto srce pozeli, od lokalnog danskog povrca i jesenjeg voca do specijaliteta iz cijelog svijeta.

Umaci, sirevi, namazi divnih boja, mirisa i okusa iz raznih kuhinja svijeta se mogu probati na skoro svim standovima.

{ Danski naslagani otvoreni sendvici }

U Danskoj se cesto, kada se ide u goste, poklanja korpa sa kucanskim potrepstinama, a na ovoj trznici se zaista moze inspirisati prekrasnim poklon-pakovanjima paste, pesta, maslinovog ulja, zacina, marmelada, cokolade, vina i ostalog. Pletena korpica, par lijepih proizvoda, celofan i ukrasna traka i poklon je tu.

{ Biodinamicko i ekolosko povrce }

Volite li kupovati na trznicama? Posjecujete li trznice na drugim mjestima u koja putujete i koja je vasa omiljena trznica?

12 odgovora na “Na trznici”

  1. Dok nisam ukapirala da su cene u krunama…:-)) Ovo je da izgubiš razum ako voliš da kuvaš i jedeš! U Beču su me na pijaci zamalo ostavili kod zaćina i otišli u Belvedre:-) Sva sreća te sam znala put i stigla ih!

  2. E poslije ove tvoje ona na kojoj ja kupujem izgleda totalno neinteresantna. Kad vidim one zacine, peciva, pecurke ma cini mi se da je kod nas tako ja bih provodila po 2-3 sata na pijaci. Kod nas ima samo ono standardno domace voce i povrce ali je malo svjezije nego u prodavnici pa ja ipak volim da podjem na pijacu subotom ujutro. To je i jedino mjesto na kome mogu kupiti fini domaci sir i kajmak ali zacina i bilo kakve egzotike nema. Divne su i one sadnice koje si prikazala na jednoj od slika kod nas ni toga bas nema. Ima cvijeca ali cini mi se da su na onoj tvojoj slici zacinske travcice a toga kod nas slabo ima

  3. Tržnice su mi slabost,uvijek gdje god bi putovala, to je prvo mjesto koje ću posjetiti,jako lijep post Goco, baš sam uživala u slikama i priči:)

    1. Svjezi zacini se ovdje mogu kupiti u svim prodavnicama, neke od njih sam probala presaditi kao na primjer ruzmarin i uspjelo je 🙂
      Inace su namjenjeni samo za kuhinju.

  4. Gdje god da otiđem tržnica je mjesto koje obavezno posjetim, a kada sam doma subota je dan za tržnicu. Kod nas nema ovako bogatih tržnica i to je ono što mi nedostaje. Na ovoj koju si nam ti predstavila može se naći puno toga i jako lijepo je ponuđeno. Meni se najviše sviđa povrće u naslaganim košarama.

Komentari su onemogućeni.