ny_ny_894675a

Smørebrød je naziv danskog visoko naslaganog otvorenog sendvica poznatog sirom svijeta, a o tome kako se priprema jedan od ovih sendvica bilo je ranije rijeci na sto se mozete podsjetiti ovdje. Otvoreni sendvici su dio danske kulture i danske kuhinje, a kada zelite probati nesto tipicno dansko, onda su ovi sendvici nabolje rjesenje, jer su raznovrsni, najcesce pripremani od danskih namirnica, morskih plodova, crvenog kupusa, salate, rena i zacinskog bilja. Ovi sendvici se prodaju na mnogim mjestima, po restoranima, u supermarketima, u mesnicama, ali napoznatije mjesto koje sluzi ove sendvice je restoran Ide Davidsen, kraljice visokih naslaganih sendvica. Ida Davidsen je zanat pravljenja sendvica izucila jos kao mlada djevojka, danas se blizi osamdesetoj i cetvrta je generacija porodicnog obrta. Vodjenje restorana je preuzeo njen sin, ali Ida jos uvijek radi. Cijeli svoj radni vijek Ida se borila da sacuva ovaj dio danske kulture pred uticajima raznih kuhinja i trendova koji su dolazili. Kao mlada radila je i u Hollywoodu gdje je posluzivala sendvice tadasnjim zvijezdama i putujuci po svijetu uvijek promovisala svoje sendvice i bila najbolji ambasador svoje zemlje i kulture.

Naslagani sendvici imaju svoja imena, pa se tako zovu po poznatim i manje poznatim licnostima iz starije, ali i novije istorije, ali i mnogi drugi nazivi za koje se samo moze pogadjati odakle su nastali. U restoranu Ide Davidsen najprodavaniji je sendvic nazvan Veterinarev nocni snaks, koji je dobio ime po veterinaru Sigurdu Keilgaard koji je svako vece iduci s posla navracao u Idin restoran i narucivao uvijek isti sendvic sa razenim kruhom, pastetom i kuhanom junetinom cemu je Ida kasnije dodala ljubicasti luk i kopar.

Kada su Danci u pitanju u jednoj anketi su izabrali ipak Stjerneskud {Zvijezdani trag} kao najomiljeniji sendvic. Zanimljivost koja je vezana za ovaj sendvic je da je sendvic kreirala Ida Davidsen davne 1962. u cast Jurija Gagarina koji je bio pocasni gost Danske.

Restaurant_Jomfruen_574503a

Photo kredit 1-2

Jedan komentar na “Najpopularniji naslagani sendvic”

  1. Pa i ja bih lako mogla biti Dankinja, jer baš volim takve sendviče. Varijacije su zaista bez broja i pogodni su i za potrošnju mesa i povrća koje nam preostane. Uz malo dodataka čitav lep ručak.

Komentari su onemogućeni.