Malaga je rodni grad Pabla Picassa i u ovom zivopisnom gradu se veoma ponose njime. Picassov rodni dom se nalazi na jednom od glavnih cvorova grada malom trgu Plaza de la Merced  i u njemu su danas izlozeni predmeti koji su mu pripadali do cetrnaeste godine zivota, a njegova djela, crtezi, slike, keramika i skulpture izlozeni su u Picasso muzeju koji je neizostavan na listi mjesta i stvari koje treba vidjeti u Malagi.

Ipak, statisticki gledano, ovaj muzej ima manje posjetilaca od restorana El Pimpi vlasnika Antonija Banderasa drugog najpoznatijeg gradjanina Malage i kojim se ovdje nista manje ne ponose.

Picasso, umjetnik koji je imao puno imena po rodjacima i svecima, a izabrao prezime majke koje je proslavio u svijetu svoj veliki talenat naslijedio je od oca, takodje slikara i skulptora i ucitelja slikarstva poznat je i kao jako produktivan umjetnik koji je neprekidno stvarao objasnjavajuci to potrebom da stigne izraziti svu svoju inspiraciju za zivota. Nista nije ostavljao za sutra, kako je sam govorio “ostavljaj za sutra samo ono sto ne zelis da vidis zavrseno, ako umres”.

Slikao je i motive svoga rodnog grada kao flamenco plesace ili scene nocnog zivota, pa cak i hrane, posebno ribe koja se sluzila u toplim ljetnim vecerima pored obale gdje i danas postoje brojni restorani.

U pocetku je kao siromasni umjetnik za svoje skulpture sakupljao sve sto je nalazio na ulicama malage kao komadice drveta, eksere, stare predmete, a kasnije kad je mogao zivjeti od svoje umjetnosti sacuvao je tu naviku i iskoristavao stare i bacene stvari.

Zbog velike umjetnicke produktivnosti danas postoji veliki broj Picassovih djela sirom cijelog svijeta, a oko 200 njih izlozena su u njegovom muzeju koji je i sam za sebe impresivan i specifican po tome da se unutar njega nalazi vrt.

Kao sasvim mlad Picasso je ukrasavao vrata po ulicama Malage, svog voljenog grada koja su kasnije procijenjena u pravo bogatstvo.

Picasso je nekada zapoceo slikanje po vratima Malage, a danas su tu grafiti koje je jednostavno nemoguce a ne uociti setajuci gradom. Postoje cak i cijele ulicice u impresivnim grafitima koji prikazuju istoriju ovog grada, ali i ukazuju na probleme danasnjih zbivanja.

Jedan od grafita posvecen je ulicnom flamenco pjevacu po imenu Eduardo Colorado “El Cantinero”, poznatom licu iz starih ulica Malage gdje od jutra do kasno u noc pjeva svojim promuklim glasom tuzne flamenco pjesme.

 

Jedan komentar na “Pikasova Malaga”

Komentari su onemogućeni.