5 dobrih razloga zasto koristiti maslinovo ulje

Maslinovo ulje je jedna od namirnica koju uvijek imam u mojoj kuhinji. O maslinovom ulju pricali smo ranije, a danas cemo govoriti o dobrim razlozima zasto koristiti maslinovo ulje. Cesto cujemo da je maslinovo ulje skuplje od od obicnog jestivog ulja, sto i jeste tacno, ali ponekad moramo dati prioritet nekim stvarima umjesto drugim.

U vrijeme jake konkurencije na trzistu, veliki lanci prehrambene robe imaju cesto ponude maslinovog ulja u reklamnim novinama. Ja sam jedna od onih koji to uvijek iskoriste. Ulje moze stajati duze vremena, cuvano na tamnom mjestu, tako da uvijek imam malu zalihu do sljedece dobre ponude.

Maslinovo ulje nikad ne sipam na tavu u ogromnim kolicinama, to zadovoljstvo cuvam za salatu. Slijede samo neki od dobrih razloga zasto izabrati maslinovo ulje.

1. Hrana je ukusnija

 Iako se neki ne slazu s tim, hrana pripremana na maslinovom ulju je ukusnija i ima lijepu boju. Potrebno je samo odabrati pravo ulje i naviknuti se.

2. Manje stetno przenje 

Przenje hrane u normalnim kolicinama na malinovom ulju pokazalo se u nekim istrazivanjima bolje za zdravlje od przenja na obicnim jestivim uljima, margarinu i maslacu.

 3.  Dugovjecnost

Dugovjecni ljudi na Kreti ili jugu Italije pocinju svoj dan kasikom maslinovog ulja. Ulje se servira uz vecinu obroka i kapa na kruh umjesto maslaca.

4. Ljekovita svojstva

Maslinovo ulje je priznato kao namirnica koja ima mnogo uticaja na odredjena oboljenja, na njemu su radjena mnoga istrazivanja i eksperimenti.  Izmedju ostalog pomaze dobrom holesterolu u krvi i povoljno utice na probavu.

 5. Njega koze, kose i noktiju

Maslinovo ulje je odlicno prirodno sredstvo za njegu  ispucale koze, otvrdaka na kozi, a suhi ispucali vrhovi kose mogu se masirati prstima koje ste umocili u maslinovo ulje. Prija i noktima, a cesto se koristi za masazu ili kao zastita od sunca.

Koristite li maslinovo ulje?

Slika 1, 2

4 odgovora na “5 dobrih razloga zasto koristiti maslinovo ulje”

  1. I ja ga u zadnje vrijeme uvijek imam u kuhinji ali nije bas da ga cesto koristim uglavnom ide u grilovano povrce i bitvu sa krompirom ostalo jos uvijek pravim sa obicnim uljem

  2. ja ga prije nisam voljela, trebalo mi je samo da se naviknem, od tada bih najradije sve živo radila na maslinovom i sa maslinovim uljem, uključujući i neke kolače 🙂 obožavam ga

  3. obožavam maslinovo ulje! ne samo zbog zdravlja već što hrana stvarno ima mnogo bolji ukus.
    litra ekstra devičanskog uvek mora da bude na polici a za kuvanje koristim od komina masline jer sam čitala da ekstra devičansko gubi svoja korisna svojstva termičkom obradom.
    toliko ga volim da često stavim na tanjirić malo ulja, posolim i umačem hleb u to:):):)

Komentari su onemogućeni.