Ulje koje su nepravedno osudili

DSC_0076

Kokosovo ulje se nedavno ozbiljno uselilo u moju kuhinju i iako sam ga probavala ranije, uvijek sam se vracala omiljenom maslinovom ulju kojeg najvise koristim. Mozda je to bilo i iz razloga sto je kokosovo ulje godinama bilo na losem glasu zbog zasicenih masti i zbog starih objavljenih istrazivanja o stetnosti zasicenih masti koja su samo {kako to cesto biva} isla u prilog proizvodjacima rafiniranih jestivih ulja kao na primjer ulje od kukuruza. Tako je kokosovo ulje bilo nepravedno osudjeno  iako se za njega zna vise hiljada godina i u nekim kulturama smatra ljekovitim.

Kokosovom ulju se pridaju mnoga ljekovita svojstva kao to da je dobro za energiju, za probavu, za poboljsanje metabolizma i imuniteta, kao i za neka gljivicna i bakterijska oboljenja. Posebno se smatra dobrim za njegu koze i kose, tako da se moze koristiti u mnoge svrhe kao na primjer mazanje na suvu kozu ili za masazu. Kozu i kosu cini meksom i sjajnijom, a mnogi ga koriste u borbi protiv bora i za masiranje desni.

Postoje velike razlike u kvalitetu kokosovog ulja na trzistu tako da se treba obratiti paznja prilikom kupovine, jer nisu sva ulja prava. Neka su izbjeljivana, regulisan im je miris i rafinirana su. Rafinirana se prodaju cesto u cvrstim komadima poput margarina i jeftinija su, te ih je lako prepoznati.

Pravo kokosovo ulje trebalo bi biti napravljeno hladnim presanjem od svjezeg kokosovog oraha, a ne od susenog kakvih je veliki broj. 

DSC_0083

U kuhinji se kokosovo ulje moze koristiti za pecenje i przenje, ali kao rastopljeno i kao dodatak na jutarnje kase ili smoothie.

Da li koristite kokosovo ulje i kakva su vasa iskustva s njim?

3 odgovora na “Ulje koje su nepravedno osudili”

  1. A ko ga je osudio? I zašto?

    Jasna stvar. Ja mislim da sve treba koristiti i ono što se smatra ne baš zdravim, ali umereno, jer organizmu je potrebno sve i da, ko ima mogućnosti, na smenu treba da koristi razne vrste ulja. Ako ljudima, koji žive u predelima gde se neka namirnica intenzivno koristi, ne fali ništa, onda verovatno neće ni nama, zar ne?

    A kad smo kod osuda i presuda, meni je bila najfrapantnija činjenica da žene u nekim zemljama, nakon porođaja, dobijaju injekcije kojima se zaustavlja stvaranje mleka. Pozadina toga je, naravno, finansijske prirode. A onda se, kao, oglasila WHO i dala preporuku da decu treba dojiti.
    Ako su ljudi bili skloni da poveruju u ovo i da čekaju da im WHO kaže ono što se vekovima zna, onda nemoj da te čudi bilo šta drugo što čuješ, jer vreme je takvo da se konkurencija ne eliminiše poboljšanjem kvaliteta, nego spletkama. Ne uvek, ali većinom.

  2. Jako zanimljivo. Nisam ni znala da postoji razlika kod kokosovog ulja. Kod nas se prodaje to tako u gromadi i poprilično je skupo. Eto, nisam ni znala da je to ustvari rafinisano i nije zdravo… Mislim da ću sačekati vreme da bude veći izbor.

Komentari su onemogućeni.