Uzrok djecije probirljivosti

DSC_1718

Vjerovatno se sjecate jednog od ranijih postova u kome je bilo rijeci o masovnom eksperimentu o probirljivosti djece koji su nedavno radili Danci i u kojem je ucestvovalo 20 000 djece skolskog uzrasta o kojem se mozete podsjetiti ovdje. Ovih dana su objavljeni rezultati koji ce mozda razocarati mnoge, a doslo se do zakljucka na osnovu ispitivanja ove grupe od 20 000 ljece da veci broj djece “nauce” da budu probirljivi nego sto im je to predodredjeno genetskim faktorima. To je iznenadilo i istrazivace koji su ocekivali da ce genetski faktori igrati vecu ulogu u razlozima probirljivosti.

Djeca mogu nauciti da vole odredjenu hranu, ako su u toj sredini gdje im raznovrsna hrana bude prezentirana. Sto su se djeca bolje upoznala sa odredjenim okusom, konsistencijom i mirisom namirnica, to im se bolje svidjala i hrana, tako da kultura i nacin ishrane u kojoj odrastaju igra najvecu ulogu i uglavnom su roditelji ti od koje djeca nauce probirljivost.

Da li ce djeca voljeti odredjenu hranu zavisi i od toga da li prepoznaju odredjene namirnice. Djeca mogu nauciti da vole i cili i brokoli ako im to bude rano prezentirano. Sklonost prema nekoj namirnici moze zavisiti i od pola djeteta, pa se tako pokazalo da cili vole vise djecaci od djevojcica, a to da djeca sve vise upoznaju cili zasluzna je opsta novina upotrebe cilija u kuhinji za sta su najzasluzniji popularni TV – kuhari preko kojih su djeca upoznala cili.

PROCITAJ TAKODJE Skola kuhanja za oceve

Geografski gledano pokazalo se da u odnosu na djecu iz provincije djeca iz Kopenhagena i okoline jedu vise i alge, vole sushi i drugu hranu koju su imala vise priliku upoznati u velikim gradovima i ciji roditelji su vise otvoreni prema raznovrsnoj hrani.

Djeca uvijek odabiraju ono sto poznaju, a roditelji uticu na djeciju probirljivost servirajuci im on za sto znaju da je djeciji favorit i sto ce biti pojedeno. Sto je ishrana raznovrsnija i bogatija raznovrsnim namirnicama to djeca imaju vecu mogucnost da upoznaju i zavole raznovrsnost hrane i budu manje probirljiva.

PROCITAJ TAKODJE Djeca u kuhinji

Nekoj djeci se svidjela odredjena namirnica iako je ne jedu kod kuce i prvi put su je probali izvan kuce. U uzurbanoj svakodnevnici roditelji cesto zaboravljaju ukljucivati djecu u kuhinju i nemaju uvijek snage za eksperimente, pa se odlucuju za ono sto je sigurno, a to je cesto jednolicno i dosadno i utice dosta negativno na cjelokupnu sliku ishrane djeteta.

PROCITAJ TAKODJE Sta je uzrok djecije probirljivosti

3 odgovora na “Uzrok djecije probirljivosti”

Komentari su onemogućeni.