nivea-aqua-effect-refreshing-cleansing-wipes-normal-skin-25-wipes-600x600

U Norveskoj je nedavno vrseno veliko istrazivanje vlaznih maramica koje se izmedju ostalog koriste i za skidanje sminke uglavnom poznatih imena koja se mogu kupiti u vecini zemalja koje je izazvalo veliku paznju potrosaca u cijeloj Skandinaviji, a nekim od najgorih produkata su se pokazala dva tipa maramica jednog od najzvucnijih imena kao sto je Nivea. Radi se o produktima Nivea Pure Cleansing Wipes i jos stetniji Nivea Refreshing Cleansing Wipes.

Drugonavedeni produkt sadrzi sastojke koje uticu na hormone, izazivaju alergiju, a sadrzi i sredstvo za konzerviranje Methylisothiazolinone koji je generalno uzrok sve cescim pojavama alergija i koji se pominje kao uzrok alergijskih reakcija kod beba nakon upotrebe nekih vrsta maramica. Razlog nastanka problema je zbog toga sto se nakon brisanja vlaznim maramicama koza obicno vise ne sapira vodom, tako da stetne tvari ostanu stajati na kozi. Iskustva su pokazala da ovakve alergije obicno ostanu za cijeli zivot.

Zato je najbolje vlazne maramice ne koristiti ili koristiti samo ako smo bas na to prinudjeni i to uvijek procitati deklaraciju prije kupovine, a ne vjerovati imenu firme koja ih proizvodi. Ponekad iz navike vjerujemo nekom proizvodjacu koji je poznat, ali ne mijenja nista u svojoj proizvodnji iako se vremena mijenjaju i sve je vise novih istrazivanja koja ukazuju na stetnost odredjenih sastojaka.

Ono sto je opasno po zdravlje je obicno navedeno na dnu deklaracije i moze se lako vidjeti.

Isopropyl-, isobutyl-, phenyl-, benzyl- og pentylparaben su zabranjeni u EU, ali se jos uvijek mogu naci u proizvodima u prelaznom periodu do oktobra 2015. godine.

Zato, oprezno!

Ako imate pri ruci neke vlazne maramice pogledajte, ako to nikada ne radite koliko sastojaka stoji u deklaraciji. Iznenadicete se. Vlazne maramice su pored sto mogu biti stetne i opasne po zdravlje su i skupe, pa se mogu izbaciti iz upotrebe i zamijeniti onim sto mozemo i jesti kao sto je maslinovo ulje, kokosovo ulje i slicno. Vjerujte da je jednako efikasno. 

5 odgovora na “Vlazne maramice pune stetnih sastojaka”

  1. Dok sam radila, šminkala sam se svakodnevno. Vodootpornu šminku sam skidala jestivim uljem, po sistemu kad može u mene, može i na mene. Nikad mi nije smetalo, dok su mi kozmetička ulja peckala oči. Maramicama nisam probala, niti ću – lakše mi je da na blaznice nakapljem ulje koje jedem, a posle se lepo umijem.
    Uvek su mi zanimljivi tvoji postovi… ♥

  2. Tako volim ovu finu edukaciju na vasem sajtu! Od nedavno koristim vlazne maramice za skidanje sminke i to samo kad putujem avionom i nosim samo rucni prtljag. Ali posle ovih informacija tesko da cu ikada ponoviti.

Komentari su onemogućeni.