Zalogaj sira, djelic istorije

PicMonkey Collage

Svi ljubitelji ili dobri poznavaoci sira znaju koliko je zanimljiv svijet sira, a ono sto najvise fascinira je da prica o svakom pojedinacnom siru pocinje sa par istih stvari kao mlijeko, so i siriste, a zavrsi se sa toliko razlicitih vrsta sireva, razlicitih konsistencija, okusa, boja i mirisa. Svjezi, mekani, tvrdi, slani, kremasti, pikantni… Cak i sirevi zvucnih imena pravljeni po tradicionalnim i zasticenim recepturama mogu imati razliciti okus koji moze varirati u zavisnosti od vremena u kom su krave davale mlijeko, gdje su bile na ispasi, od toga kakvo je bilo vrijeme i slicno. Sirevima su se nekada placali porezi, oko sireva su se vodile svadje kao sto je slucaj sira Mont d'Or o kojem je bilo rijeci ovdje.

Svijet sira je i svijet dugih tradicija i dobro cuvanih tajni koje porodice s ponosom prenose s generacije na generaciju, ali i svijet prica iza zidina manastira i svijet legendi o tome kako su nastajali pojedini sirevi. Mnogo je takvih prica, neke su prepricane na razlicite nacine u zavisnosti od toga odakle sir dolazi, posudjivane i prisvajane, ali su bez obzira na sve ipak lijepe kao sto je prica o zaljubljenom pastiru koji je zaboravio komad sira, kad se vratio sir je pobudjavio, morao ga je pojesti, jer je bio gladan i tako su, pogadjate, nastali budjavi sirevi. Ili prica o jednoj od raznih vrsta italijanskog pecorino sira {ovcijih sireva} koju su iz bojazni da ne pripadne u ruke onih kojih nije trebalo u toku rata, sakrili u kante sa kuhanim paradajzom, pa su kad su ga izvadili dobili sir posebne boje i okusa kao i prica o cuvenom Pecorino Grotta siru koji su sakrivali u zemlju buseci rupe u poroznom kamenu gdje je sakriveni sir dobijao neobicnu tamnu povrsinu. I jos mnogo, mnogo drugih prica, pa se slobodno moze reci da je svaki zalogaj sira i djelic istorije.

Procitaj takodje Sedam dobrih savjeta kako sloziti platu sa sirom

photo_2016-05-17_18-49-49

photo_2016-05-17_18-49-32

Procitaj takodje 8 korisnih savjeta za cuvanje sira

Danasnje fotografije mi je poslao sin, a nastale su u jednoj prodavnici u Napoliju.

2 odgovora na “Zalogaj sira, djelic istorije”

  1. Sir je meni najomiljenija hrana! ♥ Čak sam ga i sama pravila devedesetih, u vreme kada smo imali kozu. Dimila sam kačkavalj, ili sam ubacivala zrna bibera u njega, još ga pominju oni koji su ga tada probali..

Komentari su onemogućeni.