Zimska setnja

DSC_0694

UDanskoj bozicni praznici traju tri dana, bozicno vece, prvi i drugi dan Bozica. Prvi dan Bozica osvane tih i miran, nigdje se nista ne desava, ulice prazne i puste, ljudi se odmaraju od bozicne veceri ili provode dan u krugu porodice. Mnogi ovaj dan iskoriste za dobru setnju i sagorjevanje prekomjernih kalorija, oni najuporniji trce, a ja sam sa svojom porodicom bila na malom izletu u okolini Valdemar dvorca smjestenog na malom ostrvu Tåsinge nedaleko od naseg ostrva.

DSC_0696

Valdemar dvorac je sagradio davne 1644. godine kralj Kristian 4. za svog sina Valdemara, a nakon njegove rane smrti dvorac je pripao kao nagrada junaku pomorcu po imenu Niels Juel u rukama cije rodbine i potomaka, barona i baronica se dvorac nalazi do sada.

DSC_0701

Vlasnici dvorca zive u dvorcu, u dvorcu je smjesten i restoran, a u crkvi dvorca se mogu odrzavati vjencanja. Park oko dvorca na rubnim dijelovima malog ostrva je otvoren za setnju i razgledanje. Ime ovog dvorca danas se veze za Caroline Fleming, baronicu i poznatu javnu licnost u Danskoj.

DSC_0697

DSC_0702

Puno je dvoraca u Danskoj na prekrasnim lokacijama i sa predivnim parkovima, dosta su posjeceni, narocito ljeti, ali i ova zimska setnja po magovitom i kisnom danu, slicnom onom novembarskom kada smo posjetili Kronborg dvorac, imala je svoju draz.

Jedan komentar na “Zimska setnja”

Komentari su onemogućeni.