3 ideje za zdrav dorucak

PicMonkey-Collage3

Veliki broj nas jednostavno ne jede dorucak, a najcesca opravdanja su da nemamo naviku jesti ujutro, da nemamo vremena ili da smo popili solju kave. Dosta nas bira i laksu i brzu varijantu sa pecivima, bijelim kruhom, maslacem ili nezdravim kupovnim produktima za dorucak.

Bez obzira na to koliko se ujutro zurimo vazno je da ne zaboravimo najvazniji obrok dana – dorucak. Kada dan zapocnemo dobrim i zdravim doruckom, manje cemo osjecati glad u toku dana, a nas organizam ce nam biti zahvalan, jer je u ujutro jednostavno u potrazi za energijom. Radjeno je istrazivanje na grupi djece u tinejdzerskim godinama. Oni sto nisu jeli dorucak bili su tezi za 2 kg od onih koji su ga jeli. Onda mozemo zamisliti sta bi pokazalo istrazivnje na nama odraslima. Nizak nivo secera u krvi izaziva potrebu za slatkim stvarima tako da preskakanjem dorucka potezemo cesce za slatkisima u toku dana sto negativno utice i na nasu tezinu.

Sta sve moze biti zdrav dorucak? Kriska razenog kruha sa bananom i malo meda, domaci musli, neka kasa od zitarica ili jednostavno smoothie u koji pomijesate sve zajedno. I casa vode neposredno nakon ustajanja.

Evo nekoliko ideja za dorucak.

1. Cijeli dorucak u jednoj casi

2. Ideja za fantastican dorucak

3. Domaci musli

Jedete li dorucak redovno?

4 odgovora na “3 ideje za zdrav dorucak”

  1. Vikendom i kad planiramo neku setnju ili plivanje ali onda nikao nije zdrav jer obicno przim neke priganice, palacinke, krofne. Radnim danima popijem solju mlijeka tj bijele kafe i do rucka uzinam dva puta voce. Mozda po doktorima nije bas najzdraviji dorucak ali kod mene stima. Ja inace ne pripadam onima koji ako doruckuju manje jedu tokom dana vec ako ranije pocnem da jedem imam potrebu za 2-3 sata da ponovo jedem i sve tako tako da meni moj sistem savrseno odgovara.

  2. Pokusavam da se naviknem na redovan dorucak : nakon tople case vode sa limunovim sokom obicno uzmem malo jogurta sa vocem (ljeti) ili razani hljeb sa nekim sirom / jogurtom (zimi). Ne volim ‘teske’ dorucke (jaja sa slaninom i sl…)

  3. Sve mi se sviđa i najčešće jedem baš ovakve kombinacije. Quinoa je odlična, ja često jedem i proso na taj način, s voćem je fantastično!

Komentari su onemogućeni.