3 namirnice iz moje kuhinje

DSC_0389

Koje namirnice najvise volimo koristiti zavisi od vise stvari, na primjer godisnjeg doba, vremena, raspolozenja i ostalog, neke od njih koristimo jedan period, neke tek otkrijemo, nekima se uvijek rado vracamo. Danas cu vam pokazati 3 namirnice koje trenutno koristim, a prva od njih su smrekine bobice.

Smrekine bobice

DSCN3397

O ovim  cudesnim modro-plavim bobicama mnogo se govori i pridaju im se mnoga ljekovita svojstva. Susene bobice mogu se jesti kakve jesu, ali u malim kolicinama, ne vise od 3 bobice dnevno. Od ovih bobica se moze praviti i caj, tako da se bobice stucaju i preliju vrelom vodom, te nakon desetak minuta caj procijedi. U nekim kuhinjama se bobice smreke dodaju u hranu umjesto bibera. Smrekine bobice se mogu mijesati sa sipkom i koristiti za caj, ali se isto tako mogu kuhati u kompotu {Recept za kompot}.

Zlatne sjemenke lana

DSCN3420

O sjemenkama lana smedje boje smo ranije govorili {ovdje}, a nedavno sam otkrila zlatne sjemenke lana. Sjemenke lana su bogate omega-3 masnim kiselinama, a mnogi eksperti za ishranu preporucuju da se samelju, jer se na taj nacin unese ono najbolje iz sjemenki. Trenutno se na trzistu mogu kupiti i gotove mljevene sjemenke. Medjutim veoma se lako samelju u mlinu za kavu i imaju odlican okus, koji mene podsjeca na mljevene orase. Zlatne sjemenke lana su odlicne u jogurtu kao dorucak ili uzina.

Rizine nudle

DSCN3438

Nudle od rize se prave od rizinog brasna, jako su brze za pripremu, dovoljno ih je preliti vrelom vodom i pustiti da odstoje prema uputstvu na njima. Odlicne su uz dinstano povrce i cili-sos. Koristila sam ih u proljetnim rolicama {Recept} i odlicne su kao promjena kada smo umorni od obicne tjestenine. 

Koristite li neke od ovih namirnica?

2 odgovora na “3 namirnice iz moje kuhinje”

  1. Sjeme lana koristim dnevno, a ostale dvije povremeno…Mnogo ‘cudesnih’ i zdravih namirnica je lansirano u zadnjih par godina!

Komentari su onemogućeni.