3 namirnice u maju

PicMonkey Collage.jpg

U maju mjesecu se danske prodavnice lagano pune danski uzgojenim povrcem i vocem, pa je tako dospio krompir, salata, persun, rotkvice, rabarbare i prve jagode. Za pocetak sezone dosta. Vecina Danaca uvijek bira dansko voce i povrce, narocito u sezoni, a time i polaze paznju na zastitu okolinu, jer sto vise lokalne hrane kupujemo, manji je transpot i zagadjivanje sredine i klime. S druge strane voce i povrce koje se dugo transportuje zahtijeva puno energije za hladjenje od branja do konacnog cilja, ali i gubi na kvalitetu i okusu. Puno razloga da jedemo lokalno i domace.

Tri moje omiljene namirnice  u maju su rabarbara, mladi krompir i naravno jagode. Rabarbaru sam zapravo pocela jesti u Danskoj, jer je jako rasprostranjena i gotovo da nema baste bez rabarbare. Koristi se za marmelade i kolace i jako je ukusna, a posebno se dobro slaze sa jagodama.

Prvi danski mladi krompir je gotovo senzacija svake godine i prodaje se na aukciji po visokoj cijeni za najbolje restorane. Danska je inace veliki proizvodjac krompira i proizvoda od krompira. Cuvena je danska rakija od krompira i sendvic sa krompirom {pogledaj ovdje}. U stara vremena djeca su dobijala raspust u vrijeme vadjenja krompira, a tradicija tog raspusta se odrzala do danas.

Danske jagode iz staklenika zapocinju rano u proljece, ali prave napolju uzgojene u maju. Na nekim plantazama nakon berbe i pred sami kraj sezone dok jos ima jagoda vlasnici dopustaju da ljudi udju, naberu jagode i plate neku nizu cijenu sto je dobro za one koji prave sokove ili marmeladu i trebaju vecu kolicinu.

1. Rabarbara {Recept}

DSCN0401

2. Mladi krompir {Recept}

DSCN3141

3. Jagode {Recept}

DSCN3750

Koje su vase najomiljenije namirnice u maju?

 

6 odgovora na “3 namirnice u maju”

  1. I mi se drzimo toga da je sezonsko nabolje i neke stvari kao na pr paradajz kupujemo samo dok traje sezona. Kako je kod nas malo toplije i suncanije jagode su vec u punom jeku ima i mladog krompira koji ja prosto obozavam a pocinje polako da se pojavljuje i krastavac i paradajz.

  2. Krasne majske namirnice,sve ih volim,jedino mi je žao što mi se rabarbara ove godine jako slabo razvila u vrtu,ali zato imam puno jagoda.

Komentari su onemogućeni.