Holbaek-metoda za pomoc djeci sa prekomjernom tezinom

20101025-145647-6-1000x688we

Broj djece sa prekomjernom tjelesnom tezinom raste iz dana u dan i nije vise problem samo u Americi nego i u mnogim drugim zemljama za kojima ne zaostaje ni Danska u kojoj se broj takve djece mjeri desetinama hiljada. Brzi nacin zivota roditelja, brza hrana, secer i najgore od svega nedostatak fizickih aktivnosti i visesatno sjedenje ispred kompjutera doprinijeli su da neka djeca vazu i do 20 kg vise od prosjecne normalne tezine. Danas je hrane u izobilju, jede se u svako doba dana, porcije su prevelike za razliku od starih vremena kada se jelo samo u odredneno vrijeme i uglavnom tri obroka. Odrasli ljudi su sami odgovorni za svoju  tezinu, ali djeca, posebno ona najmladja ne znaju sama sebi pomoci i u tome im je potrebna pomoc odraslih ili strucna pomoc. Djeca prekomjerne tezine su cesto usamljena, ne ucestvuju u zajednickim aktivnostima, ali  uglavnom zele da omrsave.

Danski lijecnik Jens Christian Holm bavi se vec duze vrijeme ovim velikim problemom u odjelu bolnice Holbaek kroz koji je do sada proslo vise od 1500 djece starosti od 3 do 18 godina, a u prosjeku 12 godina od kojih je oko 80 % uspjelo omrsaviti i odrzati tezinu tokom odrastanja. Njegova metoda primjenjivana je u vidu projekata i u drugim danskim gradovima iz kojih su djeca izlazila ne samo mrsavija nego i veselija i aktivnija, jer su ucestvovala u aktivnostima sa sebi istom djecom, te ih niko nije mogao izazivati. Takodje su pracene i porodice djece ucesnika projekta koje su takodje poboljsale kvalitet zivota, naucile da se hrane zdravije, pocele da razmisljaju o tome sta serviraju pred svoju djecu, a sve je rezultiralo i da su poceli funkcionisati bolje kao porodica. U ovim projektima  ucestvovali su ljekari, medicinske sestre, strucnjaci za ishranu, a svako dijete je dobilo pojedinacni plan ishrane i aktivnosti za smanjivanje tjelesne tezine.

PROCITAJ TAKODJE  Hodajuci autobus

O Holbaek-metodi culo se i van granica Danske. Cilj je sprecavanje bolesti koje dolaze kao slijed na duze staze kao sto su secerna bolest, masna jetra, poviseni krvni pritisak i ostalo. Djeca se prvo podvrgnu dvodnevnom istrazivanju kompletnog zdravstvenog stanja, ali se istraze i navike porodice iz koje dijete dolazi. Nakon toga se dijete prati u toku godine dana i podvrgava redovnim kontrolama.

Neka od pravila Holbaek-metode

  1. Dorucak bez secera, muslija i kornfleksa. Umjesto toga na primjer zobene kase
  2. Bez brze i nezdrave hrane u toku dana
  3. Glavni obroci sa intergralnom rizom, mesom, ribom i povrcem
  4. Hrana servirana u vidu porcija na stolu, bez bez serpi, zdjela i ovala na stolu
  5. Nakon prve porcije hrane pricekati 20 minuta
  6. 2 komada voca dnevno
  7. Bomboni, grickalice i sok samo jednom sedmicno
  8. Ograniceno sjedenje pred televizorom
  9. Biciklo ili pjesacenje do skole
  10. Odlazak na spavanje u odredjenom terminu

PROCITAJ TAKODJE 4 nezdrave navike koje je lako pretvoriti u zdrave

“Kad roditelji dodju kod nas sa svojom djecom prekomjerne tezine, probali su vec svasta pomalo, probali su malo vjezbe, ukinuli nesto nezdravih navika, ali ono sto je potrebno je mnogo vise: od dorucka, rucka, vecere, uzine, fizicke aktivnosti, spavanja i svega, a to zahtijeva pomoc” – Dr Jens Christian Holm

Photo kredit Etik.dk