photo 3-1

Dan Jørgensen, danski ministar za prehranu nedavno je odlucio da zapocne revoluciju u ishrani u koju zeli ukljuciti sve Dance, a povodom toga je snimio kratki video u kojem jednostavnim primjerima iz svakodnevnog zivota ukazuje na to koliko je zdrava ishrana bitna i sta treba uciniti da pripremanje hrane ne bude samo jos jedna u nizu mnogobrojnih dnevnih obaveza, nego da nas hrana okuplja, da se radujemo pripremnaju hrane i da u hrani uzivamo.

U svom videu navodi da ljudi iz cijelog svijeta dolaze u Dansku da bi probali dansku hranu u svjetski poznatim restoranima, ali kada pitate same Dance, najomiljenije jelo su im spaghetti bolognese. Na drugoj strani kuhari sa receptima se nikada nisu prodavali kao sada, niti ih je ikada ranije bilo vise na trzistu, programi o ishrani i kuhanju su najpopularniji tv-program, ali kako se kaze u u ovom videu uhvatim sebe da gledam kulinarski program, a zamrznuta pizza loseg kvaliteta mi vecera.

Kao prvo cime bi revolucija zapocela je da se naucimo iskljuciti televizor i da se fokusiramo na obrok, pricamo o njemu, da uzivamo u njemu sa porodicom, prijateljima ili kolegama na radnom mjestu. Obroku nikako nije mjesto ispred televizora ili u autu na putu kuci.

Pored toga potrebno je da naucimo pazljivo izabrati namirnice za nas obrok  i shvatimo vaznost sto raznovrsnijeg obroka. Dobar, zdrav i raznovrstan obrok prepun lokalnih i sezonskih namirnica ne mora uvijek i najvise kostati.

Radost oko pripremanja hrane ce se ogledati i u samom rezultatu obroka koji pripremamo, radost pripremanja hrane je i zarazna, moze se lako prenijeti i na druge, a veoma lako se moze prenijeti i na djecu koja se tako uce zdravim navikama zivota {procitaj vise ovdje}. a sve zajedno trebalo bi da nas ucini sretnijim i zadovoljnijim ljudima.

Ovaj video je izazvao podijeljena misljenja i nesto je o cemu ce se pricati narednih dana. Da li se i ko ima pravo mijesati u nase serpe i nase kuhinje? Da li prosjecna danska porodica sa malom djecom ima vremena i sredstava za igranje Noma – kuhara, pitaju se Danci.

Iskljucujete li vi televizor {ako gledate} dok jedete? Sta je vase misljenje o ovoj inicijativi danskog ministra?

2 odgovora na “Iskljuci televizor i uzivaj u hrani”

  1. Kod nas se nikad nije gledala televizija dok se ručalo, još od malih nogu je tako i ne kužim zašto bi netko imao potrebu ručati uz tv program?? Možda ja (i moja obitelj) nisam dobar primjer za ovu temu, jer ionako ne provodim puno vremena gledajući tv.

Komentari su onemogućeni.